четвер, 05 червня 2014 13:00

Як переписували історію Криму, нехтуючи його роллю

Автор: colta.ru
 

2 червня президент Володимир Путін доручив кабінету міністрів спільно з Російським історичним товариством до 15 серпня доповнити концепцію нового підручника вітчизняної історії відомостями про роль Криму і Севастополя в долі російської держави.

Декан історичного факультету Таврійського національного університету імені Вернадського Олександр Германович Герцен розповів, як під тиском влади за останні 100 років переглядали історію Криму.

- В 1952 році на конференції в Інституті загальної історії РАН історію Криму вирішили розглядати з позиції не зовнішніх впливів, а власного розвитку. Роль Візантії оголосили перебільшеною. Роль Кримського ханства і рівень кримсько-татарської культури в Криму знівелювали. Особливо розкритикували Сергія Олександровича Бахрушина, видатного фахівця в області історії Сибіру, за його статтю "Основні моменти історії Кримського ханства", що вийшла в 1936 році. Пройшло всього лише сім років після виселення татар, потрібно було ввести цей факт в загальне ідейно-теоретичне русло, - розповів Олескандр Герцен.

Кримське ханство відтепер представлялося як агресивна, відстала держава з екстенсивною економікою, залежною передусім від військової здобичі, що вирішує економічні проблеми за рахунок насильницького привласнення продукту. Теми для музейних експозицій в той період могли бути, наприклад, такими: "Агресивна політика Османської імперії і Кримського ханства та героїчна боротьба російського і українського народу з татаро-турецькою агресією".

Росія і вперше, в ході російсько-турецької війни, отримала Крим легко. Але утримувала - завжди великими зусиллями. Кожного разу його доводилося повертати. Чи колосальними дипломатичними зусиллями, як це робив князь Горчаков в 1855 році. Чи величезними людськими жертвами.

Спроби переглянути історію Кримського ханства до початку 90-х років практично не робилися.

- Незадовго до останніх подій прем'єр Могильов вирішив написати історію Криму і виділив кошти. Я запропонував писати тритомник. Що буде із задумкою сьогодні - питання. В якості редактора-укладача я особисто відповідав лише за перший том, історію Криму з прадавніх часів до включення до складу Росії. Мені не доведеться багато що переписувати, - додав Алескандр Герцен.

Зараз ви читаєте новину «Як переписували історію Криму, нехтуючи його роллю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі