середа, 12 лютого 2020 16:20

9 дорослих і 4 дітей - дослідили печеру, де в давнину катували людей

Археологи виявили останки людей зі слідами розправи у печері Ель-Трокс, Іспанія. Дев'ятьох дорослих застрелили з луків, а чотирьох дітей забили тупими предметами.

Аналіз показав, що люди жили близько 7 тис. років тому. Поряд із ними знайшли необроблений керамічний посуд, кам'яні знаряддя праці та останки домашніх тварин. Дослідники підкреслюють, що люди померли не одночасно, а з різницею приблизно в 1 тис. років, повідомляє Nature Scientific Reports.

Серед основних причин різанини називають війну за землю чи жінок, конфлікти між вождями різних племен. Не виключають, що місцеві жителі зіштовхнулися з кочовими переселенцями. Археологи визнали знахідку найактуальнішим відкриттям у Європі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відтворили обличчя вождя, якому плем'я розтрощило голову

"Колись панувала ідея, що люди, будучи мисливцями та збирачами, за своєю природою були добрими та мирними. Після виникнення сільського господарства 12 тис. років тому адаптивні соціальні стратегії, що йшли поруч із власністю та племінним розшаруванням, радикально порушили первісний спосіб життя. Щоб захистити майно, люди були вимушені вчиняти насилля. На сьогодні існування ненасильницького минулого вважається спростованим, оскільки агресивна поведінка зазвичай демонструється як у доісторичних, так і в сучасних общинах мисливців-збирачів", - пишуть автори дослідження.

Автор: nature.com
  Археологи зазначають, що людство ніколи не було мирним
Археологи зазначають, що людство ніколи не було мирним

Міжнародна група вчених вивчила скам'янілі останки людини епохи пізнього палеоліту (35 тис. - 8 тис. років тому) у печері у Південній Трансильванії, Румунія. Дослідники встановили, що вона померла насильницькою смертю.

Зараз ви читаєте новину «9 дорослих і 4 дітей - дослідили печеру, де в давнину катували людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі