вівторок, 14 червня 2016 13:30

88 років тому народився Че Гевара

88 років тому народився Че Гевара

Ернесто Че Гевара (справжнє ім'я - Ернесто Рафаель Гевара Лінч де ла Серна) народився 14 червня 1928 року в Росаріо (Аргентина) у сім'ї архітектора.

Він був старшим серед п'яти дітей. У віці двох років хлопчик переніс тяжку форму бронхіальної астми і для відновлення його здоров'я сім'я переїхала в Кордобу. Повідомляє Історическая Правда.

З великим захопленням він читав праці Маркса, Енгельса, Фрейда, обожнював поезію. Також Гевара захоплювався гольфом та планеризмом, займався кінним спортом, грав у футбол і регбі, мав особливу пристрасть до велосипедних подорожей.

Початкову освіту Ернесто отримав удома, продовжив навчання у Кордовському коледжі, а потім поступив 1946-го до Національного університету Буенос-Айреса, де навчався на хірурга. В цей період він продовжує подорожувати – у 1948 році на велосипеді Ернесто об'їхав північні провінції Аргентини; на вантажному судні побував на острові Тринідад і в Британській Гвіані, Чилі, Перу, Колумбії і Венесуелі.

Після закінчення університету 1953-го Гевара працював лікарем, а потім вирушив у другу подорож країнами Латинської Америки. Спочатку побував у Коста-Ріці, де від кубинських політемігрантів вперше почув про Фіделя Кастро, а потім вирушив до Гватемали, де 1954-го США організували військову інтервенцію. Саме тоді Ернесто вирішив, що революцію без стрілянини не роблять, і спробував організувати опір. Але проамериканський уряд поставив початківця революціонера поза законом, і йому довелося ховатися.

Гевара перебрався в Мехіко, де працював лікарем. Тут у 1955 році він познайомився з братами Кастро, які розробляли план повалення диктатури Батісти на Кубі і планували взяти управління країною до своїх рук. Ернесто захопився їх ідеями і прибув до революційного загону. У тренувальному таборі під Мехіко вивчав військову справу. Саме тоді від своїх нових друзів він отримав прізвисько Че.

25 листопада 1956 року на яхті "Гранма" революціонери відпливли на Кубу. Там Гевара брав найактивнішу участь у революційній роботі. На Кубі йому присвоїли звання майора повстанської армії.

Після перемоги Революції 1959-го Че Гевара президентським декретом був проголошений громадянином Куби і незабаром став другою людиною в новому уряді після Фіделя. Але мирна праця і спокійне життя були не по душі Че, який вважав себе вічним революціонером. 1965-го він відмовився від кубинського громадянства, усіх посад і звань і відправився в Республіку Конго, де в цей час тривали бойові дії.

В Африці Гевара займався підготовкою партизан Лумумби з метою скинення уряду, але зазнав краху. Потім він перебрався у Болівію, де очолив партизанський загін.

Під час бою в Ель-Юро багато бійців Че загинули. Його поранили і захопили у полон 8 жовтня 1967 року. Наступного дня, 9 жовтня 1967 року, Че Гевару розстріляли у місті Ла-Ігера.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Білоруська "Свобода" оголосила білорусів в армії УНР

Місце поховання команданте майже три десятиліття зберігали в таємниці (лише у 1997 році вдалося знайти і впізнати останки Гевари). Ця загадковість зникнення "товариша Че" перетворила його з мандруючого світом польового командира у культову фігуру поп-культури і предмет масового поклоніння підлітків.

Зараз ви читаєте новину «88 років тому народився Че Гевара». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua