вівторок, 23 серпня 2016 13:05

77 років тому підписали пакт Молотова-Ріббентропа

77 років тому підписали пакт Молотова-Ріббентропа

23 серпня 1939 року міністр іноземних справ Німеччини Йоахім Ріббентроп і комісар закордонних справах СРСР В'ячеслав Молотов підписали в Москві пакт про ненапад.

З 1934 року Радянський Союз співпрацював з Німеччиною в економічній сфері, а з 1937-го і політично. Після окупації Чехословаччини Німеччиною 1939 року і територіальних претензій до Польщі, війна СРСР з Німеччиною стала загрозою . Повідомляє "Цей день в історії".

У липні 1939 року СРСР запропонував Німеччині проект нової торгової угоди. 24 липня СРСР отримав план покращення радянсько-німецьких політичних відносин, який передбачав підписання кредитно-торгового договору і політичне зближення.

3 серпня Ріббентроп вперше зробив офіційну заяву, в якій дав зрозуміти, що Німеччина готова розглянути питання поділу сфер впливу "на території від Балтійського до Чорного моря". Молотов запропонував укласти повноцінний пакт, на що отримав згоду. Його економічну частину підписали 19 серпня. Підписання політичної та секретної частини Гітлер особисто попросив телеграмою Сталіна прискорити, оскільки план нападу на Польщу 1 вересня вже був затверджений.

Ріббентроп прибув до Москви 23 серпня. Його зустріч з Молотовим і Сталіним тривала три години і закінчилась підписанням договору, що увійшов в історію як "пакт Молотова-Ріббентропа". Він складався з 7 статей і передбачав зобов'язання обох сторін утримуватися від агресивних дій і будь-якого нападу стосовно один одного. В окремій частині договору обумовлено територіальний устрій майбутньої Європи. Згідно з ним, Фінляндія, Естонія, Латвія, Литва і Бесарабія відходили до радянської зони впливу, а Польща мала бути поділеною по річках Нарев, Вісла і Сян.

Зустріч закінчилась банкетом, який відкрив тост Сталіна: "Я знаю, як німецький народ любить фюрера. Тому я хочу випити за його здоров'я". За твердженням посла США в СРСР Болена, нацистський прапор, вивішений на банкеті, був запозичений на кіностудії "Мосфільм", де використовувався як реквізит під час зйомки антифашистських фільмів.

Через тиждень після підписання Договору про ненапад з СРСР Німеччина почала війну проти Польщі. До кінця вересня Радянський Союз і Німеччина розділили країну. Це стало початком Другої світової війни. У СРСР протягом усього післявоєнного періоду існування "секретного протоколу" до договору категорично заперечували.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми не проти декомунізації — ми проти її варварського ходу ," - Назар Білик

Лише в грудні 1989 року опублікований текст секретних протоколів, який зберігся на архівних фотоплівках МЗС Німеччини. Офіційно заявили про його справжність на основі графологічної, фототехнічної та лексичної експертиз.

Оригінали Секретного протоколу до Договору про ненапад зберігали в особистому сейфі Сталіна, потім - в архіві ЦК КПРС, а з 1987 року - в архіві президента СРСР. Особливу папку переховував Михайло Горбачов, її "знайшов" 30 жовтня 1992 року заступник начальника Головного політичного управління генерал-полковник Волкогонов і опублікував у радянській пресі.

Зараз ви читаєте новину «77 років тому підписали пакт Молотова-Ріббентропа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua