понеділок, 29 квітня 2013 15:30

400 років тому годинники показували точний час і гороскоп - найцінніша колекція годинників у Львові
17

Фото: Фото: Ольга Швед

У Львівському музеї етнографії на проспекті Свободи, 15 більше п'яти років показують постійну унікальну виставку старовинних західно-європейських годинників 16-20 ст.

Музейна колекція годинників є найбагатшою і найціннішою в Україні - більше 400 експонатів. Її комплектувати почали ще 1874 р. у міському промисловому музеї. Більшість з годинників - механічні. У збірці є і сонячні годинники, найдавніший з яких датується 1584 роком. Окрасою колекції є годинники 16 - 17 ст. із Західної Європи, у вигляді веж, оздоблених золоченням, карбуванням, гравіруванням.

Збирали годинники з Франції, Німеччини, Швейцарії. Багато з них досі показують точний час. У трьох залах із відповідним декором можна побачити настільні, кишенькові, підлогові, консольні годинники. У середньовіччі кімнатні годинники були по кишені хіба що членам королівської сім'ї.

Коли Марко Поло привозив із Китаю перші партії порцеляни, вона була на вагу золота. Годинники тоді цінувалися дорожче, при тому що їхня маса сягала 60–70 кг. У середньовічних палацах одночасно користувалися сонячними та механічними хронометрами. Годину, дату, день тижня, фази місяця та навіть гороскоп механічні годинники показували ще 400 років тому.

"Не всі годинники працюють, адже, по-перше, у нас в штаті немає годинникаря, та ще й по старовинним механізмам. А по-друге, мета - показати годинник, а не механізм. Найцінніший експонат - консольний годинник 17-18 століття, створений у французькій майстерні Андре Шарля Булля. Він був придворним майстром французьких королів. Меблі та годинники зроблені великим майстром зберігаються в Луврі, Версалі і Ермітажі. Для отримання абсолютно ідентичних елементів орнаменту він брав дві пластинки, наприклад, латунну і черепахову, злегка склеював їх один з одним і випилював одночасно дві однакових по абрису деталі. Така техніка забезпечувала найтоншу підгонку елементів орнаменту один до одного", - розповідає реставратор художніх меблів Львівського музею етнографії Андрій Колотай.

Годинник Булля інкрустований черепаховим панциром і золоченою бронзою. На циферблаті - зображення у профіль короля Людовіка 14 і трьох лілій - символу французьких королів. На верхівці годинника - фігура Афіни Палади, грецької богині мудрості. Окрему групу колекції становлять кишенькові годинники. Корпуси перших кишенькових годинників виготовлялися з кришталю і мали одну стрілку, що вказувала години. Починаючи з другої половини 17 ст. на циферблаті з'являється хвилинна стрілка.

Представлені також нашийні хронометри у вигляді хрестів, розроблені спеціально для священиків. Перші настільні годинники у дерев'яних оправах з'являються в Англії у другій половині 16 століття. Їхні чотирикутні шафки нагадують футляри. Найстаріші шафкові годинники, представлені в експозиції, походять саме з Англії.

А у 30-40 роках 19 століття у Австрії стали модними годинники-картини. На них зображали пейзажі з вежами, в які вмонтовували невеликий циферблат. У третьому залі представлені кілька таких експонатів. Як твори мистецтва кімнатні хронометри розвивалися до кінця дев'ятнадцятого - початку двадцятого століття. З часом на зміну поштучному й вартісному ремеслу прийшла конвеєрна продукція.

Зараз ви читаєте новину «400 років тому годинники показували точний час і гороскоп - найцінніша колекція годинників у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі