понеділок, 29 грудня 2014 12:00

15 тисяч пожеж та 3,6 тисячі жертрв - до 74 річниці бомбардування Лондона німецькою авіацією

  Німецький літак над Лондоном
Німецький літак над Лондоном

Увечері 29 грудня 1940 року Лондон зазнав найпотужнішого авіанальоту німецьких бомбардувальників за весь період 2-ї Світової війни. Скинуті на місто запалювальні бомби викликали понад 15 тисяч пожеж, що призвело до загибелі 3600 чоловік і руйнації чисельних історичних пам'яток міста.

В травні-червні 1940 року Голландія, Бельгія, Норвегія і Франція одна за одною були окуповані нацистською Німеччиною, і в Західній Європі єдиною країною, що була в стані протистояти планам Гітлера, залишилась Велика Британія. Хоча Британський Експедиційний корпус зумів евакуюватись з Дюнкерка, однак на континенті залишилися танки і артилерія, необхідні для захисту від потенційної інтервенції, наземні та авіаційні сили Британії чисельно поступались німецьким, американська допомога ще не надійшла і здавалось, що Британію спіткає доля Франції.

5 червня відбулась перша атака Люфтваффе на англійські порти вздовж Ла-Маншу, 30 червня Німеччина захопила ніким не захищені острови в протоці, а 16 липня Гітлер віддав наказ армії і флоту почати підготовку до реалізації плану "Морський лев" по висадці на територію Британських островів. Після відмови британського уряду підписати з Німеччиною сепаратний мир 8 серпня Німеччина почала другий етап Битви за Британію, посиливши бомбардування портів, берегових оборонних систем і авіабаз на півдні Англії. Протягом серпня щоденно півтори тисячі німецьких літаків перетинали Ла-Манш, однак зустріли потужний опір британської авіації - завдяки більшій маневреності літаків, радарній системі стеження і особистій хоробрості пілотів британці втратили в боях в два рази менше літаків, ніж німці.

Перше бомбардування Лондону відбулось 7 вересня і тривало протягом тижня - на місто було скинуто 337 тон бомб, що привело до значних руйнацій і загибелі близько 2 тисяч чоловік. Проте надмірна концентрація німецьких літаків поблизу столиці зробила їх легкою здобиччю британських винищувачів - лише 15 вересня над Лондоном протягом години двома контрвипадами було знищено 56 літаків Люфтваффе.

Після малорезультативних атак німецької авіації Гітлеру стало очевидно, що Німеччина не зможе домінувати в повітрі, і 19 вересня план висадки на Британські острови був призупинений. Однак атаки на Лондон та інші міста не припинялись. Німецький авіаналіт 29 грудня став особливо руйнівним: 15 тисяч локальних пожеж привели до загибелі 3600 лондонців і руйнування чисельних історичних пам'яток, зокрема адміністративного центру міста з будівлями 15-17 століть, восьми церков, збудованих Крістофером Реном; постраждали, але вціліли собор св. Павла, Вестмінстерське аббатство, Букінгемський палац, Палата представників.

Зараз ви читаєте новину «15 тисяч пожеж та 3,6 тисячі жертрв - до 74 річниці бомбардування Лондона німецькою авіацією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі