середа, 15 липня 2015 15:20

1000 років тому помер київський князь Володимир Великий

15 липня 1015 року після несподіваної хвороби помер Володимир I Святославович, Великий князь київський з династії Рюриковичів, хреститель Русі.

Автор: Wikipedia
  Володимир Святославич на монеті власного карбування (златник)
Володимир Святославич на монеті власного карбування (златник)

Володимир почав княжити в Києві 11 червня 978 року після підступного вбивства свого брата Ярополка, вагітну дружину якого він взяв у наложниці. Володимир спорудив у Києві капище головних богів слов'янського язичництва, переслідував християнство, що зароджувалось в Києві. Він здійснив ряд вдалих походів на Волинь, підкорив в'ятичів, ятвягів, радимичів, воював з волзькими булгарами, обклав даниною Хазарію і Тамань.

У 988 році Володимир захопив візантійський Корсунь (Херсонес) і, погрожуючи піти війною на Константинополь, домігся одруження з сестрою візантійського імператора Анною. Для цього того ж року він разом з військом пройшов обряд хрещення, отримавши ім'я Василь на честь візантійського імператора. Повернувшись до Києва, Володимир наказав скинути поганських ідолів у Дніпро і хрещення киян пройшло відносно мирно, в той час як у Новгороді довелось застосувати силу проти невдоволених.

Хрещення Русі супроводжувалось утвердженням церковної ієрархії - в Києві було створено митрополію Константинопольського патріархату, а в Новгороді, Білгороді (під Києвом), Переяславі (нині Переяслав-Хмельницький) та Чернігові - єпархії, що сприяло поширенню грамотності на Русі; у Києві почали масово зводитись кам'яні споруди.

Після смерті Анни в 1011 році Володимир одружився вдруге (формально - вшосте) і всього мав 10 дочок і 13 синів, серед яких був і Святополк Окаянний, "син двох батьків", якого народила дружина вбитого Володимиром брата Ярополка, будучи наложницею Володимира і вагітною на момент смерті свого чоловіка. Саме Святополк, син убитого Володимиром Ярополка, разом з братом Ярославом в 1014 році повстав проти Володимира. Під час підготовки до війни, він несподівано захворів і 15 липня 1015 року у віці 57 років помер у своїй резиденції в Берестові.

Володимир Великий був похований у Десятинній церкві в Києві. У 1044 році його син Ярослав Мудрий, який у війні за київський престол здолав Ярополка, звелів вирити з могили кістки своїх дядьків Ярополка і Олега, загиблих у міжусобиці з Володимиром, всупереч християнській традиції хрестити їх останки і перепоховати поруч з Володимиром.

Зараз ви читаєте новину «1000 років тому помер київський князь Володимир Великий». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі