пʼятниця, 19 листопада 2010 10:34

"Звіяних вітром" Марґарет Мітчелл писала 10 років

Автор: фото з сайта blog.syracuse.com
  Марґарет Мітчелл
Марґарет Мітчелл

Восени 1921-го перша красуня американського міста Атланта Марґарет Мітчелл завітала до чайної "Заяча нора". Там збиралися молоді письменники й журналісти. Навколо 21-річної Марґарет завжди юрмилися прихильники. У Пеґґі — так її називали друзі — навіть був спеціальний альбом, куди вона записувала чоловіків, які хотіли запросити її на побачення. Таких було понад 40.

Того вечора її список поповнило ще одне ім'я. У неї закохався 26-річний Джон Марш. Закінчивши університет, він переїхав до Атланти й улаштувався працювати страховим агентом. "Я хотіла би покохати чоловіка, — писала Марґарет у щоденнику, — і щоб він кохав мене більше за решту жінок. Я хочу вийти заміж, мати здорових дітей. Але сумно те, що не вмію кохати досить сильно".

Якось Джон познайомив її зі своїм товаришем Берреном Апшоу. За рудий чуб друзі називали його Редом. Він любив гральні заклади й гучні вечірки. Не зумів закінчити університету, часто міняв і місця роботи, і коханок. Пеґґі побачила в ньому близьку душу. Їм обом подобалося шокувати місцеве панство. Беррен міг прийти на великосвітський обід босоніж, а на урочистий захід — без смокінга. І Марґарет вийшла заміж за Апшоу. Джон Марш був у них на весіллі свідком.

Подружнє життя з Берреном одразу стало пеклом. Він пив, тринькав гроші, а інколи й бив дружину. Якось, повернувшись додому, Пеґґі заскочила чоловіка у ліжку зі служницею. За годину його вже не було в будинку.

Після розлучення Марґарет таки дала згоду вийти за Джона Марша. Весілля призначили на День святого Валентина. Та за два тижні до події наречений раптом знепритомнів. Джон дуже страждав через її шлюб із Берреном. У нього розвинулася нервова хвороба. День усіх закоханих наречені провели в лікарні.

4 липня 1925-го Джон і Марґарет нарешті одружилися. Переїхали до підвальної квартирки. Удень Пеґґі працювала репортеркою в газеті, а решту часу доглядала чоловіка. Марґарет вкладала його до ліжка, примощувала на ноги грілку, годувала з ложки.

Якось уранці, відвізши Джона до лікарні, вона послизнулася на тротуарі та зламала ногу. Кістка згодом зрослася, але в Мітчелл почався артрит. Із рік вона не могла ходити. Роботу довелося покинути. Пеґґі впала в депресію. Щоб розважити дружину, Джон подарував їй друкарську машинку. І порадив почати писати історичний роман про часи Громадянської війни у США.

— У дитинстві я багато чула про бої та про тяжкі повоєнні роки і твердо вірила, що мати й батько справді пережили все це. Хоч вони народилися пізніше, — згадувала Мітчелл.

Робота тривала 10 років — із 1926-го по 1936 рік. Якось Пеґґі зателефонувала подруга й розповіла, що до Атланти приїхав нью-йоркський видавець Гарольд Летем. Цей представник найбільшого в Америці видавництва "Макміллан" подорожував країною в пошуках літературних талантів. Марґарет запросили на урочистий обід, улаштований на честь видавця. Коли її представили Летему, той запитав:

— Я чув, ви пишете роман. Чи можна глянути?

— Що ви, зовсім ні! — злякалася Мітчелл.

Та вранці у готельному номері Летема пролунав дзвінок:

— Я внизу, в холі, — почув він тремтячий голос Марґарет. — Ви можете до мене вийти?

Коли той спустився, Пеґґі мовила:

— Заберіть цей роман до дідька, доки я не передумала!

Дорогою додому Летем почав читати твір й одразу ж зрозумів, що це — знахідка. У Нью-Йорку на нього чекала телеграма від Мітчелл: "Негайно поверніть рукопис. Я змінила рішення". Протягом року вона засипала видавництво листами, в яких благала не видавати роман.

— Якщо вони його надрукують, я зганьблюся на всю країну, — говорила чоловікові.

У відповідь на її прохання Летем вислав чек на $5 тис. (тепер це $75 тис.) і контракт. За рік після виходу книжка "Звіяні вітром" стала національним бестселером. Мітчелл переїхала із чоловіком до нової трикімнатної квартири. Письменниця не була готова до слави. Вона замкнулася в собі. Перестала давати інтерв'ю, автографи, не відповідала на дзвінки.

Її мовчання дало газетам підстави для пліток, яких вона так боялася. Нібито Марґарет не є авторкою твору, що його писали за неї чоловік, старший брат, літературні редактори видавництва. Понад 10 років Мітчелл спростовувала це все. Аж до своєї смерті.

"Скарлет — повія, а я — ні!"

Роман "Звіяні вітром" побачив світ 30 червня 1936-го й одразу ж зчинив ажіотаж серед читачів. Жінки та чоловіки намагалися в усьому наслідувати Скарлетт О'Хара та Ретта Батлера. На популярність книжки вмить відреагували американські промисловці. У продажу з'явилися сукні, капелюшки та рукавички "у стилі" Скарлетт.

Марґарет Мітчелл не подобалася така комерціалізація її твору. Вона відмовляла режисерам, які хотіли зняти про неї фільм. Заборонила дати назву "Скарлетт" туалетному милу, "Ретт" — чоловічому несесеру, а одній стриптизерці не дозволила назвати свій номер "Звіяні вітром".

На запитання репортерів, чи не списала вона головну героїню із себе, Марґарет завжди різко відповідала:

— Скарлетт — повія, а я — ні!

І ще казала:

— Як на мене, безглуздо і смішно, що міс О'Хара стала для американців мало не національною героїнею. Гадаю, це свідчить про неморальність і низький розумовий рівень нації, бо вона здатна захоплюватися жінкою, котра так-от поводилася.

На екранізацію свого роману письменниця дала згоду, бо любила кіно. Але коли продюсер майбутньої картини Девід Селзнік запросив її до Голлівуда для участі в роботі над сценарієм, — відмовилася.

Права на фільмування придбали за $50 тис. — $750 тис. на сьогоднішні гроші. Коли успіх стрічки перевершив усі очікування, Селзнік надіслав Мітчелл іще один чек на таку ж суму.

За заповітом, після смерті письменниці її чоловік Джон Марш спалив увесь її архів, окрім першого рукопису "Звіяних вітром" і кількох аркушів із нотатками. Вони свідчили, що саме Марґарет написала роман.

1900, 9 листопада — Марґарет Мітчелл народилася в Атланті, штат Джорджія, в родині адвоката

1918 — вступає до коледжу, мріє про кар'єру психоаналітика. Після смерті матері 1919-го повертається до Атланти, не закінчивши навчання, щоб доглядати хворого батька

1922, 2 вересня — виходить заміж за Беррена Апшоу. Деякі американські критики вважають його прототипом Ретта Батлера

1922–1926 — працює репортером та есеїстом у газеті "Атланта Джорнел". Надрукувала 139 нарисів, 85 репортажів, вела рубрики "Поради" й "Кіно"

1925, 4 липня — одружилася з Джоном Маршем

1936 — роман Мітчелл "Звіяні вітром" отримує найпрестижнішу в США Пулітцерівську премію

1939, 15 грудня — відбулася прем'єра екранізації роману "Звіяні вітром" із Вів'єн Лі та Кларком Ґейблом у головних ролях

1949, 16 серпня — потрапивши під колеса автомобіля, помирає у лікарні від травм. Похована на старому Оклендському цвинтарі Атланти

Джон Марш пережив дружину на три роки. Помер у травні 1952-го від серцевого нападу і був похований поруч із Марґарет. Усі права на роман "Звіяні вітром" успадкував брат письменниці Стівенс Мітчелл.

Зараз ви читаєте новину «"Звіяних вітром" Марґарет Мітчелл писала 10 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі