середа, 30 вересня 2009 19:07

Знайшли святилище з кісток морської тварини

3500–3200 роками до Р.Х. датують святилище, присвячене морській тварині дюгоню. Французькі дослідники виявили його на острові Акаб між Перською затокою й Аравійським морем.

Коли археологи лише почали тут копати, місце з купою кісток спочатку прийняли за рештки давньої скотобійні. Мовляв, рибалки після улову тут розчленовували морських тварин. Та копаючи далі, зауважили, що кістки травоїдних ссавців дюгонів не просто звалені в купу, а складені за певним принципом. 40 скелетів, до 4 м завдовжки кожен, займають 40 кв. м. Розташовані черепами на схід і щільно закріплені. Нижні пласти кісток пофарбовані охрою — у цеглянистий колір. Поміж ними знайшли риболовецькі снасті та прикраси. Зокрема, перлини. Формою святилище з кісток нагадує гігантського дюгоня.

Понад 5 тис. років тому, припускають, дюгонь був священою твариною для місцевих рибалок. Коли створювали святилище, вони вже могли виходити в море на невеликих човнах. Священну тварину-годувальника вбивали й водночас поклонялися їй.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли святилище з кісток морської тварини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі