четвер, 03 жовтня 2013 18:38

Запрошенню на день народження майже дві тисячі років

Британські археологи під час розкопок давньоримського форту поблизу села Бардон Міль на півночі Англії знайшли нові дерев'яні дощечки, вкриті написами латиною. Тут, на межі найвіддаленішої провінції країни, пролягав північний кордон Римської імперії. Пильнували його, а також головні дороги, залоги римських вояків. Жили у спеціально зведених фортах. Їхні командувачі часто-густо прибували сюди на службу зі своїми родинами. У фортах римляни мали кухні, склади, вівтарі, канцелярії для збирання податків, лазні з гарячою та холодною водою.

Знаходити дощечки з написами на місці давнього форту почали 1973-го, коли в цій заболоченій місцевості проводили земляні роботи. Відшукали 752 таблички з листами вояків, чиновників і рабів.

— Із дощечок із рукописами можна багато дізнатися про тодішнє життя римського війська у Британії, — каже археолог Роберт Вудкок.

Серед найновіших знахідок — запрошення на день народження, яке Клавдія, дружина командира форту Елія, надіслала своїй сестрі: "Я, Клавдія Севера, сердечно запрошую сестру Лепідину 11 вересня на святкування мого дня народження. Цей лист я надсилаю, щоб бути впевненою, що ви прийдете до нас, щоб зробити день більш приємним для мене у зв'язку з вашим приїздом. Передайте мої вітання своєму Церіалові. Мій Елій і мій маленький син передають йому свої привітання. Я буду чекати тебе, сестро. Прощавай, сестро, моя дорога душа, сподіваюся на твоє процвітання". Замість адреси: "Сульпіції Лепідині, дружині Церіала, від Севери".

Цей лист написаний приблизно 1900 років тому — 100 року по Різдві Христовім. Вкритий професійним скорописом, що в ті часи римляни використовували для офіційних листів. Це свідчить, що Клавдія вдалася до послуг писаря. Але не стрималася й останнє речення дописала сама — воно вирізняється в тексті. Цей напис є найбільш ранній із відомих, що написані латиною жіночою рукою. Водночас, це й одне з перших відомих в історії запрошень.

На іншій дощечці вчені зуміли прочитати листа, якого римський вояк отримав від родини з Італії. Йому писали, що надіслати все необхідне: бекон, устриці й мед, шкарпетки, сандалі та спідню білизну.

Дощечки для листів за часів Римської імперії витісували з берези, вільхи або дуба. Розмір — як сучасні листівки. Чорнило робили із сажі та смоли акації — гуміарабіку. Після реставрації й розшифровки написів деякі давньоримські дощечки-листи передали до Британського музею в Лондоні.

Римською провінцією Британія пробула до 409 року.

Зараз ви читаєте новину «Запрошенню на день народження майже дві тисячі років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі