середа, 30 березня 2011 19:06

У посуді з черепів могли зберігати кров, воду або їжу

Древні британці пили з посуди із людських черепів. Таких висновків дійшли вчені, дослідивши 41 фрагмент кісток, знайдений у печері Ґоф на південному заході Англії. Знахідкам 14 700 років.

Загалом у печері виявили — 37 уламків черепів і чотири — щелеп. Науковці вважають, що всі вони належали п'ятьом людям: 3-річній дитині, двом підліткам, дорослому й людині похилого віку. З їхніх щелеп був висмоктаний кістковий мозок.

— Люди, що тоді жили, зовні були такими ж, як ми, та про них і їхній світ відомо ще мало, — пояснює археолог Рік Шалтінґ з Оксфордського університету. — Знаємо, що в них були кладовища, де хоронили мертвих. Імовірність, що вони були людожерами, усе заплутує. Точно не можна сказати, для чого використовували ці черепи. У них могли зберігати кров, воду або їжу під час обрядів. Жертвами могли стати предки, щоб висловити їм повагу і стати до них ближчими. Могли ними бути й вороги — щоб принизити або ввібрати в себе їхні силу й дух.

Голову жертви відрізали одразу після смерті, доки тканини не втратили вологи й не почали розкладатися, припускають учені. Надрізи та сліди від ударів на черепах свідчать, що шкіру з них ретельно зрізали, а потім відламували кістки обличчя. Краї черепів зачищали, щоб зробити кути менш гострими. Черепи шліфували, хоч на них усе одно залишилися ямочки від ударів кам'яним знаряддям і глибокі подряпини.

— Посуд використовували для якогось ритуалу, а не для буденних потреб, — переконана палеонтолог із лондонського музею природної історії Сільвія Белл. — Знахідки свідчать, що в ті часи розумілися на будові тіла й добре вміли обробляти людські кістки. Це був кропіткий процес, якщо зважити, що тодішні люди послуговувалися лише кам'яними інструментами.

Використання черепів як посуду відоме з історії. Приміром давньогрецький історик Геродот у V ст. до н. е. писав, що скіфи, які жили й на півдні сучасної України, пили з черепів своїх ворогів. Схожі китайські традиції в I–II ст. до н. е. змальовував історик Сима Цянь. А у скандинавській поезії описано, як вікінги пили з черепів ще в XII ст. Людські черепи-миски використовували з ритуальними цілями в індуїзмі та буддизмі. У XIX ст. пили з черепів корінні жителі островів Океанії.

Зараз ви читаєте новину «У посуді з черепів могли зберігати кров, воду або їжу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі