четвер, 06 березня 2008 17:50

У перший день посту жінки мають сидіти вдома

10 березня, понеділок — святителя Порфирія, архієпископа з м. Газа, чудотворця й цілителя (кін. IV–поч. V ст.). Початок Великого посту: утримуються від розваг, пісень, скоромної їжі. Перший тиждень називають Збірним — дотримуються строгого посту і не вживають вареної їжі. У понеділок дехто взагалі нічого не їсть, тому цей день називають "чистим". Якщо тоді першим зайде в хату чоловік, то протягом року все буде вестися в господі. Тому жінки цього дня нікуди не виходили, сиділи вдома й починали ткати полотно.

11 березня, вівторок — преподобного Прокопія Декаполита, який жив у VIII ст. поблизу Галілейського озера в Палестині. Прославився монашими подвигами й безкомпромісною боротьбою з іконоборцями. Дощ на Прокопія-капіжника — добрий урожай зернових.

12 березня, середа — преподобного Василя-сповідника, сподвижника Прокопія в боротьбі з іконоборцями. На Василя-плаксивця дощ віщує остаточне розмерзання землі: "Василь зі стріх капає — землю поквапує".

13 березня, четвер — преподобного Івана Касяна Римлянина, автора повчань про головні гріхи і мету життя християн (кін. IV–поч. V ст.). Касянів день (за старим стилем — 29 лютого) припадає раз на чотири роки. Небажано до сходу сонця виходити з хати, випускати худобу й домашню птицю надвір. Намагаються протягом дня не працювати — можна тяжко захворіти.

14 березня, п"ятниця — мучениці Євдокії з фінікійського міста Іліополя (ІІ ст.). Мала дар чудотворення — хресним знаменням убивала отруйних змій, молитвами зцілювала тяжко хворих, багатьох навернула до християнства. Звинувачена в чаклунстві, була обезголовлена без суду.

За народними віруваннями, з Явдохи починається весна. Якщо цього дня бабак свисне тричі — на тепло, якщо тільки "на бік перевернувся" — весна буде пізньою та холодною. Посіяна цього дня розсада не боїться морозів. Чоловіки плели ятери, неводи і вірили, що в такі снасті добре ловитиметься риба. Дівчата з цього дня на пагорбах, високих берегах річок починали співати веснянок-гуканок, у яких весну запрошували скоріше прийти з теплом.

15 березня, субота — священномученика Феодота (Богдана), єпископа з кіпрського міста Киринії (ІV ст.). "Федот кошматий — паші не мати": якщо цього дня холодно й вітряно, то ще довго не буде трави.

16 березня, неділя — мучеників Євтропія, Клеоника й Василика, що постраждали за християнську віру в малоазійському місті Амасія Понтійська (ІV). "Тополя пізно розвивається — літо буде прохолодним".

Зараз ви читаєте новину «У перший день посту жінки мають сидіти вдома». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі