четвер, 30 червня 2022 00:40

Роман Шухевич був успішним підприємцем

Члени Організації українських націоналістів планували випускати содову воду

"Ми почали швидко розвиватися. Відкривали кожні два-три місяці нові відділи. Набирали до праці колишніх політичних засуджених. Вели дві каси. Одну нормальну, а другу "під столом", так звану чорну книгу, не для податкового бюро. З другої робили вклади в Організацію українських націоналістів", – писав у книжці "Фама". Рекламна фірма Романа Шухевича" Богдан Чайківський.

Автор: ounuis.info
  Роман Шухевич очолив Українську повстанську армію 1943-го. Фото зроблене того року на Волині. Бійці формування воювали проти нацистів і комуністів майже по всій території України. Найчисельніші загони діяли в Карпатах
Роман Шухевич очолив Українську повстанську армію 1943-го. Фото зроблене того року на Волині. Бійці формування воювали проти нацистів і комуністів майже по всій території України. Найчисельніші загони діяли в Карпатах

Автор спогаду був компаньйоном одного з керівників Організації українських націоналістів Романа Шухевича, якого ще знали під псевдо "Дзвін". У 1930 роках разом діяли на Галичині, що тоді входила до складу Польщі. Оунівець підтримував силову діяльність організації, яку вели у відповідь на репресивну політику влади проти українців.

1934-го поліція проводить масові арешти серед членів ОУН. За грати потрапляє і Шухевич. За три роки по амністії виходить на волю. Працювати за спеціальністю – інженер-будівельник і проєктувальник мостів – не має права. Щоб утримувати дружину й сина, вирішує розпочати власну справу.

Чує від трьох друзів-політ­в'язнів про невдалий початок роботи рекламного агентства, що збанкрутувало за кілька місяців. Шухевич пропонує спробувати ще раз. Так у березні 1937 року виникає рекламне агентство "Фама".

Оунівець береться за налагодження мережі. Звертається до членів "Молодої громади", колишніх вояків Української галицької армії й Українських січових стрільців, щоб допомогли з розголосом. Обіцяє, що фірма зароблятиме гроші для ОУН.

Приятелі збирають оголошення. Раз на кілька днів обходять крамниці й фірми та пропонують послуги. Обіцяють найкраще оформлення, цікаві малюнки й тексти.

Домовляються про розміщення в газеті "Діло". Там дають знижку 75%. Газета партії "Фронт національної єдності" бере 15% звичної ціни. Завдяки таким знижкам, справа розвивається.

"Ми давали навіть еротичні оголошення, – згадував Богдан Чайківський. – Якось на одній рекламі була намальована дівчина, що виставила коліно. Нас почали застерігати: "Нащо ви коліна показуєте? То непристойно!" Але то добре для реклами, як потім переконувалися. Оголошення були цікаві. Тексти розробляли у вигляді порад. Наприклад, як вкладати тютюн у папірці "Калина".

Замовники переконуються в дієвості нестандартних підходів. Формується база постійних клієнтів. Рекламістам повністю довіряють і погоджуються оплачувати всі їхні послуги.

"Фама" починає декорувати вітрини. Крамниці кооперативів "Центросоюз" і "Маслосоюз" змінюють дизайн кожні три місяці. Рекламники використовують фарбу в балонах зі стислим повітрям. Малюють по трафаретах, тому виходить швидко і якісно.

На свята друкують листівки, що відправляють постійним клієнтам і потенційним партнерам. Завдяки цьому знаходять замовників не тільки у Львові, Станіславі – нині Івано-Франківськ і Тернополі, а й по маленьких містечках.

Шухевич із партнерами створюють мережу розвідки. Домовляються з жінками, які працюють у телефонній службі. Вони підслуховують розмови на ділові теми. Таким чином "Фама" отримує інформацію про інтереси людей, попит на товари, відгуки про рекламу, наявність грошей. 1938-го фірма отримує замовлення з Кракова й Варшави, має клієнтів із Німеччини й Угорщини.

Автор: cdvr.org.ua
  Роман Шухевич (присів, другий праворуч) зустрівся з родинами Пачовських і Березинських, 1937 рік. У другому ряду третя праворуч стоїть його дружина Наталія Шухевич-Березинська
Роман Шухевич (присів, другий праворуч) зустрівся з родинами Пачовських і Березинських, 1937 рік. У другому ряду третя праворуч стоїть його дружина Наталія Шухевич-Березинська

Не обмежуються друком оголошень у газетах. Роблять перші у Львові рекламні щити. Малюють великі афіші, розміщують їх у вітринах магазинів. Рекламу "Фами" показують у кінотеатрах перед показами.

Шухевич готує плани розбудови підприємства на роки вперед. Хоче відкривати представництва українських промислових підприємств по містах.

"Ми вели переговори з фірмою "Елєґант", яка виробляла пасту для черевиків, із кооперативою "Калина" в Тернополі, що була фактично поза конкуренцією, поляки хотіли забрати їхній ринок, – згадував Чайківський. – Співпрацювали з українським видавництвом, яке випускало хороші речі, наприклад "Історію Закарпаття", "Атлас український".

"Фама" планувала створити фабрику содової води та транспортну мережу. Втілити задуми не дав прихід на Галичину радянської влади у вересні 1939-го. Шухевич згортає справу й переходить у підпілля.

Дітей відправили в будинок для сиріт

"Нічого не можу поробити. Ідею я люблю сильніше, ніж тебе та сина", – записав слідчий НКГБ у протоколі допиту Наталії Шухевич. Так нібито їй відповів чоловік Роман Шухевич, коли намагалася вмовити його покинути діяльність в ОУН і проводити більше часу з родиною.

Слідчому розповіла, що через таку позицію подружжя навесні 1943-го розлучилося. Тому жінка не могла нічого сказати про чоловіка – де він, чим займається, з ким спілкується.

Роман і Наталія знайомі з дитинства, бо їхні родини приятелювали. Дружба переросла в кохання. Чоловік зробив пропозицію, яку жінка прийняла.

У березні 1933-го в подружжя народжується син Юрій. Наступного року Роман Шухевич потрапляє на три роки до польського концтабору за приналежність до ОУН і терористичну діяльність.

З початком радянської окупації Львова 1939-го родина перебирається до Кракова. Там народжується донька Марія.

"Мати на три місяці поїхала на якісь курси до Бреслау (нині Вроцлав. – ГПУ). Увесь цей час ми проводили з батьком удвох, – писав у книжці "Зустріч з батьком" Юрій Шухевич. – Яке то було райське кавалерське життя. Ранком ми вставали. Батько готував сніданок – переважно яєчню і каву або чай. Потім ми йшли: я – до школи, він – у справах".

У травні 1941-го Роман Шухевич йде воювати. Пізніше очолює Українську повстанську армію. Із дружиною вирішують формально розлучитися.

1945 року дружину Наталію Шухевич арештовують радянські спецслужби. Садять у Дрогобицьку в'язницю. Дітей відправляють у будинок для сиріт у Чорнобилі, а потім у Сталіно – нині Донецьк.

Жінку майже безперервно допитують протягом чотирьох днів. Вона заперечує будь-які зв'язки з чоловіком. 4 січня 1946-го засуджують на п'ять років заслання. Потім замінюють на 10 років виправно-трудових таборів. Відвозять у Мордовію.

7 років Роман Шухевич командував Українською повстанською армією – 1943–1950-ті. Ініціював розгорнуту програму національно-визвольного руху. УПА розбудовував як регулярне військо, з системою звань, посад і нагород. Відкривав старшинські школи.

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Роман Шухевич був успішним підприємцем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі