середа, 02 червня 2010 17:58

Римські куртизанки коштували близько 80 гривень

Один раз у житті кожна вавилонська жінка мусила сидіти у храмі богині Іштар-Астарти й "віддавати себе чужим людям" за гроші. Давньогрецький історик Геродот (490–425 рр. до Р. Х.), пишучи про це, називає культову проституцію "потворним звичаєм".

Про подібний звичай у персів пише інший історик, Страбон. "Дочки-діви" займалися культовою проституцією з 12 років. "Вони поводяться зі своїми коханцями так зичливо, що це їх навіть розважає", — зазначає. Культова проституція була відома і в інших частинах Стародавнього світу. У тому числі й серед "обраного народу" — євреїв. У Старому Завіті є з десяток місць, де вжито слово "к"адеш" на позначення чоловіків і жінок, що торгували собою. У п"ятій книзі Мойсея — Второзаконні — чоловікам-повіям заборонено жертвувати свої "псячі гроші" на храм.

Останнім часом низка істориків повернулися до теми храмової та вуличної проституції у Стародавньому світі. Щодо існування першої дедалі більше науковців висловлюють сумніви і вважають "еротичні казки" дещо перебільшеними. А жінки-дослідниці навіть пишуть, що храмової проституції не існувало взагалі, як-от американка Джулія Ассанте. Вона називає відомості про повій при храмах "чоловічою фантазією". Усе нібито почалося з наклепів, які давньогрецькі письменники вигадали про сусідні народи, аби довести їхню моральну "неповноцінність".

Помірковані вчені все-таки наполягають, що це явище справді було. Серед доказів — доведені факти існування храмів, при яких діяли публічні будинки. Дослідник економічної історії Сходу Морріс Сільвер пише, що жерці, збираючи гроші з прибутку, фактично виступали сутенерами.

Якщо про храмову проституцію сперечаються, то існування вуличної ні в кого не викликає сумнівів.

У долині Єфрату в Месопотамії дівчата приймали клієнтів прямо в будинку батьків. Розплачувалися з ними м"ясом поросят, стверджує одна з глиняних табличок, розкопаних археологами. Єгипетські повії втирали олію в тіло своїх клієнтів. Про це часто писали в давніх папірусах. У Єгипті навіть існувала приказка: "Чоловік може злучатися краще, ніж віслюк. Лише гаманець може стати йому на перешкоді".

Яскравий макіяж та жовта шаль відрізняла афінських повій. Вони продавали себе просто біля підніжжя Акрополя. "Дівчатка з флейтою" спочатку награвали мелодії для своїх клієнтів, а згодом переходили до справи. Римські повії коштували 4 аси — близько 80 грн. Мессаліна, найвідоміша з них, навіть стала імператрицею. Вона вийшла заміж за імператора Клавдія, свого колишнього клієнта.

Храмові Афродіти належало понад тисячу рабів і куртизанок

Священні борделі, ймовірно, існували й у Стародавній Греції. Зокрема, у храмі Афродіти, розташованому на скелястому мисі, 575 м над рівнем моря, в Коринті. Це місто було центром морської торгівлі. Тут щодня причалювали сотні суден. Повії з яскравим макіяжем вишиковувалися вздовж доків і пропонували свої послуги. Але храм богині кохання, розміщений на високій скелі, також був центром сексуальної активності. "Храм Афродіти був настільки багатий, що йому належало понад тисячу храмових рабів і куртизанок", — пише Страбон. Британський академік Найджел Спайві розповідає, що на скелю сходили цілі натовпи моряків, спраглих тілесних насолод.

Зараз ви читаєте новину «Римські куртизанки коштували близько 80 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі