четвер, 16 жовтня 2008 15:56

"Рабиню Ізауру" показали на всіх континентах

  Рубенс де Фалько в ролі Леонсіо та Луселія Сантос  — рабині Ізаури
Рубенс де Фалько в ролі Леонсіо та Луселія Сантос — рабині Ізаури

Бразильський телесеріал "Рабиня Ізаура" за однойменним романом Бернарду Ґімараїнша демонстрували у 78 країнах світу. Коли 1976-го телебачення вперше транслювало історію про пристрасть знатного сеньйора Леонсіо до білої рабині Ізаури, в Бразилії навіть змінили час обідньої перерви — аби люди встигли на наступну серію. У 1980-х творча група фільму об"їздила півсвіту.

— Коли ми поїхали до Польщі, мусили зупинятися в кожному маленькому селі, — розповідає 51-річна Луселія Сантос, що зіграла Ізауру. — Скрізь нас хотіли бачити, дарували квіти й цукерки. Мабуть, і Папу Римського там так не зустрічали. У Португалії одна глядачка розстріляла телевізор — так переживала смерть одного з героїв. А потім надіслала мені рахунок за новий телевізор.

Перші роки після виходу серіалу на екрани до помешкання актриси приносили мішки листів і гори подарунків. За зворотною адресою на конвертах вона й досі дізнається, у якій країні показують "Рабиню Ізауру".

Для тоді 18-річної Луселії Сантос роль Ізаури стала дебютом на телебаченні. Творці фільму спершу її "забракували" через маленький зріст. Та зрештою залишили. Актриса згадує, що під час зйомок їй доводилося по 18 год. на добу бігати на високих підборах. Вона постійно наступала на нижні спідниці, а від тугого корсета перехоплювало подих. На фазенді, де відбувалися зйомки, не було ні туалету, ні душу. Переодягалися та гримуватися в автобусах без кондиціонерів. Працювали до виснаження.

— Конячка, на якій я прогулювалася в серіалі, загинула, не витримавши такого темпу, — додає акторка. — А ночами мені снилися кошмари: нібито Рубенс-Леонсіо всіляко з мене знущається.

46-річний Рубенс де Фалько, який втілив аморального рабовласника Леонсіо, згадував, що найскладніше йому було зіграти оргазм:

— Режисер вимагав, аби я, лежачи під ковдрою, удавав, як Леонсіо третирує Ізауру — ну і зрозуміло, що виробляє. Хотів, аби оргазм я передав з допомогою вусів і очей.

Перед камерою так нервував, що з очей випадали лінзи

Леонсіо у виконанні де Фалько кінокритики ставили поруч із найкращими героями-лиходіями в історії кіно. Едвін Луїзі, який зіграв у серіалі Альваро, зізнався, що панічно боявся Рубенса-Леонсіо, якому мав протистояти в картині. Перед камерою так нервував, що, коли чув "Мотор!", у нього з очей випадали контактні лінзи.

Рубенс де Фалько загалом зіграв понад 50 ролей. Але саме Леонсіо зробив його знаменитим.

Актор шкодував, що не має дітей:

— Бути дідом — що може бути краще! Жалкую, що не одружився. Щоправда, характер у мене не підходить для сімейного життя.

Хоча колеги говорили, що поза знімальним майданчиком він відкритий і великодушний. Де Фалько помер у лютому цього року в рідному місті Сан-Паулу. В нього зупинилося серце.

Луселія Сантос двічі виходила заміж. Від першого чоловіка, бразильського актора, музиканта й режисера Джона Нешлінґа, в неї є син Педро. Йому вже 25, він також працює у кіно — пише сценарії, знімає короткометражні фільми. Другим чоловіком Луселії був інженер Давид Акерман. Вони разом захоплювалися спіритизмом, а коли захоплення минуло, розлучилися. Нині актриса живе з бразильським сценаристом Нельсоном Родріґесом. Найвідоміша "рабиня" світу мешкає в маєтку в престижному районі Ріо-де-Жанейро, має штат обслуги, дорогі машини і продовжує зніматися в кіно.

20 років тому радянські дачі стали фазендами

— Плачу після кожної серії, — витирала очі сусідка, щоденний побут якої мало чим відрізнявся від того, що у бразильських рабів.

Теленовела "Рабиня Ізаура" мала 100 серій по півгодини. Для міжнародного прокату серіал скоротили до 30. А для показу в СРСР його ще раз урізали — до 15, по годині кожна. Та дирекція Першого телеканалу все одно вагалася, чи варто запускати "Ізауру" в ефір. Мовляв, зняту в далекій Бразилії теленовелу радянський глядач може не сприйняти. Зрештою для експерименту вирішили показати п"ять серій. Першу — 20 років тому, 16 жовтня 1988-го. Успіх був блискавичним. Коли починалася кожна наступна серія, вулиці міст і сіл порожніли, повороти сюжету активно обговорювали в трудових колективах і навчальних закладах. Яка там контрольна з математики або невивчений вірш мені, школярці, якщо в новій серії Леонсіо щораз більший негідник, а Ізаура все нещасніша?

Іменем рабині називали дітей, дами робили макіяж "під Ізауру", а дачні ділянки на всій території Радянського Союзу після серіалу стали "фазендами". Жартували, що теленовела розвалила СРСР, бо союзні республіки не захотіли бути "ізаурами" Росії.

Зараз ви читаєте новину «"Рабиню Ізауру" показали на всіх континентах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі