четвер, 03 червня 2010 19:11

Письменник О. Генрі помер "без причини"

Грудень 1899 року. Довготелесий худорлявий чоловік із пишними вусами неспішно походжає камерою у в"язниці Коламбус в американському штаті Огайо. Це колишній касир Першого національного банку Америки Вільям Сідней Портер, засуджений до п"яти років за крадіжку із сейфа $1150. У дитбудинку в Техасі в нього є 9-річна донька Маргарет. Вільям переймається різдвяним подарунком для неї.

— Алюмінієвий кухоль, матрац із соломи й купа щурячого посліду — невеликий вибір, — іронізує, оглядаючи свою камеру. — Такі гостинці її точно не потішать.

Із подарунками Вільям завжди мав проблеми. Торік замість омріяної ляльки він подарував доньці залізницю. А для дружини дарунками були ліки від її численних недуг. Цього року Портер уперше нічого не мусить для неї шукати. Його Атол померла від сухот, доки він переховувався від поліції — спочатку в Гондурасі, потім у Мексиці. Якби не її смерть, навряд чи потрапив за ґрати.

Відчуваючи, як сили полишають її, Атол продала мережаний шалик, купила золотий ланцюжок для годинника й відіслала чоловікові в Мехіко. Це був знак: Портер знав, що його сім"я не може дозволити собі таких покупок. Він одразу поїхав до Техасу. Атол уже лежала при смерті. Вільям устиг побути з нею два дні. Увесь цей час він розважав свою родину розповідями про людей, яких зустрічав, і пригоди, які з ним траплялися.

У в"язничній камері Портер дістав чистий аркуш, олівець і почав записувати історію, яку не встиг розповісти своїй родині. Закінчив за кілька годин. Оповідку назвав "Різдвяна панчоха Діка-свистуна" й підписав: "О. Генрі". Такий псевдонім Вільям Портер обрав на честь французького фармацевта Генрі. У в"язниці він працював аптекарем і часто бачив це прізвище в медичних довідниках. А літеру "О" дописав, бо вважав її найпростішою в абетці.

Вільям зробив копію оповідання й надіслав її до одного з журналів. Уже в наступному його числі "Різдвяну панчоху..." надрукували без жодних редакторських правок, а Портер отримав свій перший гонорар. За ці гроші купив доньці фарфорову ляльку з довгими кучерями.

Героями нового оповідання О. Генрі стали його товариші по камері, а в основу сюжету лягла історія з їхнього життя. Портер сидів з убивцею Елом Дженнінґсом і зломщиком сейфів Діком Прайсом. Якось Прайса попросили допомогти одному багатому бізнесменові. Його 3-річна донька гралася в батьковому кабінеті й випадково закрила себе в сейфі. В обмін на послугу зломщикові пообіцяли дострокове звільнення. Прайс звільнив дівчинку за 12 сек., але обіцяної винагороди не отримав. Обурений Портер написав оповідання "Звернення Джиммі Валентайна". Описав у ньому всю ситуацію в деталях, тільки вигадав щасливий фінал. Перш ніж надіслати твір у видавництво, Вільям прочитав його перед співкамерниками.

— Коли Портер закінчив, із його очей градом полилися сльози, — згадував потім Дженнінґс. — Він терпіти не міг сумних кінцівок, тому вигадав щасливу. Ми теж терли кулаками очі. Я тоді не втримався й кинувся на нього: "Чорти тебе б взяли, Портер! Уперше за все життя я плачу. Хай покарає мене Господь, якщо до сьогодні я знав, як виглядають сльози!"

Улітку 1901-го, через три роки й три місяці після арешту, Вільяма Портера звільнили за добру поведінку. Редакція нью-йоркського тижневика "Ворд" запропонувала письменникові багаторічний контракт. Щотижня він мав надсилати їм по оповіданню, а вони платити йому по $100 за твір — мрія кожного тодішнього американського романіста. Потер одразу погодився.

Він писав по 66 оповідань на рік. Колеги згадували, як Вільям міг одночасно закінчувати кілька творів. Навколо нього збирався весь персонал редакції: усі чекали, аби першими прочитати нову оповідку.

— Американський читач — це особливий вид читача, — любив повторювати О. Генрі. — Він терпіти не може філософії, трагедії та великих текстів. Американці люблять куці правдиві історії з гумором.

Портер  міг стати одним із найбагатших літераторів, якби не тринькав зароблене. Усі свої гонорари витрачав на розваги, їжу й подарунки друзям.

— Я більше не працюю в банку, тому відвик рахувати гроші, — жартував, колись хтось радив йому бути ощадливішим.

Із 1905 року в О. Генрі почала назрівати творча криза. Усі цікаві сюжети він виписав, а нові ніяк не міг знайти. Письменник почав купувати цікаві історії в літературних агентів. Якість таких творів була низькою: йому було важко описувати те, чого не бачив на власні очі. Через такі невдачі здоров"я письменника погіршувалося. В останні роки життя він майже не брався за перо. Більше за пляшку. Помер О. Генрі 5 червня 1910 року в номері готелю на самоті. Йому було 48. У висновку патологоанатомів навпроти графи "причина смерті" зазначили: "Без причини".

Коли в церкві відправляли панахиду за Вільямом Портером, церемонію раптово перервала пара закоханих. Із п"яними друзями вони зі сміхом забігли до церкви, аби обвінчатися.

— Якби покійний був живим, він би обов"язково написав про це оповідання, — сказав священик.



"Ваша дружина померла від сухот, доки ви рятували свою дупу від руки закону"


Дострокове звільнення Вільям Портер сприйняв як шанс почати життя заново. Перебрався до Нью-Йорка, перестав спілкуватися зі старими друзями. Новим представлявся лише як О. Генрі й відмовлявся фотографуватися, аби в успішному письменникові ніхто не впізнав колишнього крадія.

1903 року він отримав лист від знайомої з його рідного штату Кароліна. Жінка написала, що кілька років тому овдовіла й у спадок від чоловіка-фермера отримала лише купу боргів. "Я знаю, що тепер тебе ніхто не називає Вільямом, — писала вона. — Ти збудував собі краще життя й не дозволиш нікому зруйнувати його спогадами з минулого. Тому, містер О. Генрі, якщо Ви не хочете, аби весь світ дізнався, що ви є сином лікаря-алкоголіка, а ваша дружина померла від сухот, доки ви рятували свою дупу від руки закону, раджу дати мені $150. Інакше я мовчати не стану й одразу розповім усім газетам, хто ви є насправді. А почну я з вашої крадіжки. Як вам таке?".

Лист вимагачки зовсім не розгнівав письменника. Навпаки, вважав, що нещасним відчайдухом її зробила велика скрута. Щомісяця О. Генрі надсилав жінці по $150. У конверт вкладав теплий лист. Цікавився, як її справи, здоров"я.

1862, 11 вересня — в американському штаті Північна Кароліна народився Вільям Сідні Портер, відомий як письменник під псевдонімом О. Генрі

1865 — від сухот помирає мати. Батько — провінційний лікар — спивається

1877 — Портер залишає школу й влаштовується помічником в аптеці. Його здоров"я погіршується через постійний контакт із ліками від кашлю й порошком від бліх

1881 — переїжджає до Техасу, працює в тютюновій крамниці, потім — касиром у банку

1885 — знайомиться зі школяркою 18-річною Атол Ест. За два роки вони таємно вінчаються. Батьки нареченої не любили бідного Портера

1894 — Атол видає гумористичну газету "Ролінґ стоун", де всі статті пише й робить малюнки Вільям

1898 — Атол помирає від сухот. На похоронах дружини Потера арештовують за крадіжку грошей із каси банку

1901 — Потер виходить із в"язниці й переїжджає до доньки в Нью-Йорк. Та не може вибачити йому смерть матері й перестає з ним спілкуватися

1910, 5 червня — самотній Потер помирає в номері дешевого нью-йоркського готелю

Написав 273 оповідання, повне зібрання творів охоплює 18 томів

Зараз ви читаєте новину «Письменник О. Генрі помер "без причини"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі