пʼятниця, 16 травня 2008 16:23

Першу ляльку Барбі продавали за 3 долари

  Перша лялька Барбі, 1959 рік. Тепер колекціонери платять за неї до 2 тисяч доларів. Нині ляльку Барбі продають по 25–70 доларів у 150 країнах. Вона входить до двадцятки найпопулярніших товарів світу. Щорічно продають майже 20 мільйонів Барбі
Перша лялька Барбі, 1959 рік. Тепер колекціонери платять за неї до 2 тисяч доларів. Нині ляльку Барбі продають по 25–70 доларів у 150 країнах. Вона входить до двадцятки найпопулярніших товарів світу. Щорічно продають майже 20 мільйонів Барбі

40-річна американка Рут Хендлер 1956-го подорожувала Європою. В одній швейцарській крамничці вона помітила незвичайну іграшку.

— То була гарненька лялечка з обличчям і тілом дорослої жінки, — згадувала Рут.

Маленьку блондинку з яскравими вустами в міні-спідниці на ім"я Ліллі продавали як сувенір для чоловіків. Її прототипом був персонаж коміксів у післявоєнній німецькій газеті "Більд Цайтунґ".

Хендлер одразу купила три ляльки: дві для своєї доньки Барбари й одну для себе. А повернувшись додому, вирішила зробити на цьому бізнес. Викупила авторські права на Ліллі й зібрала найкращих техніків, художників та інженерів фірми Mattel, яка належала її чоловікові, й випускала дерев"яні іграшкові меблі. Зрештою з"явилася американська копія Ліллі — симпатична дівчина-підліток із жіночною фігурою.

9 травня 1958-го Рут запатентувала винахід і назвала його Барбі — на честь доньки. Вона провела опитування серед 100 матерів і дівчаток різного віку, чи подобається їм нова лялька. Майже всі мами були проти.

— Барбі виглядає занадто натуралістично, тому бавитися такою лялькою шкідливо для психіки дітей, — казали вони.

Та дівчата в один голос заявили, що хочуть мати Барбі.

9 березня 1959-го на нью-йоркській щорічній виставці дитячих іграшок компанія Mattel уперше представила довгоногу грудасту ляльку з яскравим макіяжем, лаком на нігтиках і перламутровими сережками у вухах. На Барбі був елегантний смугастий купальник, який підкреслював фігуру, і відкриті босоніжки на шпильках. Нову іграшку запропонували у двох версіях: блондинки й брюнетки.

Однак оптових покупців іграшка не зацікавила. Вони були впевнені, що американські батьки ніколи не куплять дітям таку вульгарну ляльку. Тоді Рут дала рекламу на телебаченні. Перша партія — 351 Барбі по $3 — розійшлися миттєво.

Сукні для Барбі замовляли у знаменитих французьких модельєрів Юбера Живанши та Крістіана Діора. У ляльки з"явилися власний будиночок, бойфренд Кен, якого назвали на честь Кеннета — сина Хендлер, сестрички, діти й подружки. Для кожної нової моделі створювали гардероб, меблі, посуд, автомобілі, візочки. За перші десять років подружжя Хендлер заробили на Барбі близько $500 млн.

2002-го Хендлер у віці 85 років померла в центральному шпиталі Лос-Анджелеса. Прибутки її компанії виявилися найбільшими у світі серед виробників іграшок. 1993-го Барбі принесла родині $1 млрд, а 1994-го — $2 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Першу ляльку Барбі продавали за 3 долари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі