четвер, 13 березня 2008 14:50

На Сорок Святих треба зварити 40 вареників

17 березня, понеділок — преподобного Герасима Йорданського з міста Лікії в Малій Азії, який прийняв постриг й оселився в Йорданській пустелі. Під час Великого посту святий не вживав їжі аж до Великодня. Вилікував пораненого лева, який служив преподобному Герасимові до його смерті 451 року й помер на його могилі. "Граки сіли на гнізда — через три тижні можна сіяти".

18 березня, вівторок — святого мученика Конона. Під час гонінь на християн Конона піддавали тортурам, але жителі малоазійського міста Ісаврії зі зброєю в руках стали на його захист (І ст.). В Україні мученика вважали покровителем коней, тому цього дня їх не запрягали, а чистили й розчісували гриви й хвости. На Конона-градаря починають копати й орати городи, жінки садять розсаду, готують городнє насіння: "На Кононовій днині город сниться господині".

19 березня, середа — Ченстоховської ікони Божої Матері. За переказами, написана євангелістом Лукою в Єрусалимі. Цариця Олена 326 року забрала її до Константинополя. 988-го княжна Анна привезла її до Києва. У ХІІІ ст. ікона потрапила до короля Данила Галицького й перебувала в Белзі, нинішня Львівщина. Коли татари взяли в облогу місто, польський князь Владислав Опольський поставив ікону на міську браму й вороги відступили. Але назавжди на щоці в Богоматері залишився слід від татарської стріли. 1382-го ікону перевезли до Ясної Гори в польському місті Ченстохові, де вона й нині.

20 березня, четвер — семи священномучеників, які у ІV ст. були єпископами в Херсонесі Таврійському (нині Севастополі) і за проповідь християнської віри були закатовані язичниками. "Якщо береза раніше опушиться за клена — літо буде сухе, пізніше — дощове".

21 березня, п"ятниця — апостола Єрма із 70-ти, вільновідпущеника, який розбагатів неправедними трудами й був покараний сварливою дружиною й дітьми, які зреклися християнства. Згодом він покаявся. Весняне рівнодення: день дорівнює ночі.

22 березня, субота — сорока мучеників християнських, яких закатували біля озера Севан у Вірменії 313 року. На 40 мучеників сорока — іменинниця й кладе в гніздо 40 паличок. Птахи вилітають з вирію, тому печуть 40 жайворонків, які діти підкидають вгору, приспівуючи: "Жайворонки, прилетіть, весну красну принесіть!". Дівчата варять 40 вареників і частують хлопців, щоб "мороз любисток не побив". Якщо цього дня мороз — треба нарахувати 40 лисих, тоді він "пересядеться". Морозний день віщує врожай на кавуни. Хто сіє горох на 40 святих, тому вродить по 40 стручків по 40 зернин у кожному. "На 40 святих погода — на гречку буде урода".

23 березня, неділя — мучеників Кондрата й Кодрата Никомідійського (ІІІ ст.). Перший був травником і лікував хворих, другий уславився безкорисливою допомогою ув"язненим християнам. "Сині хмари — на тепло й дощ".

Зараз ви читаєте новину «На Сорок Святих треба зварити 40 вареників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі