четвер, 24 січня 2008 14:19

На Опанаса-ломиноса чекають сильних морозів

28 січня, понеділок — преподобного Павла Фівейського (228–341). Він  усамітнився в печері біля підніжжя гори в Єгипті. Тут він прожив 91 рік, одягаючись у пальмове листя та харчуючись фініками та хлібом, що приносив йому ворон. Помер на 113-му році життя під час молитви. Після смерті Павла Фівейського з"явилося багато його послідовників, які йшли в пустелю й засновували там обителі. Через це преподобного Павла вважають батьком чернецтва.

29 січня, вівторок — поклоніння чесним веригам апостола Петра. Коли його кинули до в"язниці приблизно 42 року, то зв"язали двома залізними ланцюгами. Напередодні суду ангел зняв ці вериги та чудесним чином звільнив апостола. Вони зберігаються у соборі Святого Петра в Римі. Цього дня їх виносять на поклоніння народові. Вважається, що ланцюги зцілюють від багатьох хвороб. За народним календарем — перше "громове свято". Аби уникнути наглої смерті та пожежі від блискавки, цього дня дотримуються суворого поста. "Якщо птахи сідають на верхівки дерев — перед потеплінням".

30 січня, середа — преподобного Антонія Великого (251–356). Він народився в багатій християнській родині. Після смерті батьків роздав майно і віддалився у пустелю. Слава про його подвиги ширилася Єгиптом, і до Антонія прибували багато подвижників. Мав дар зцілення і чудотворення, за порадами до нього звертався імператор Костянтин Великий. Помер самітником на 105-му році життя. "Галки — тепла накликалки" — якщо дзвінко кричать галки, чекай відлиги.

31 січня, четвер — святителів Афанасія та Кирила Александрійського (373 та 444). Святкування їм установлено разом, на знак глибокої подяки церкви за багаторічне упровадження православного вчення, захист його від єретичних учень. Цього дня часто бувають морози, тому Кирила називають "зимнім" і Афанасія — "ломиносом": "Прийшов Опанас-ломиніс — бережи щоки й ніс".

1 лютого, п"ятниця — преподобного Макарія Великого Єгипетського, учня преподобного Антонія, який прославився аскетизмом і працями з богослов"я. Помер 391-го у віці 97 років. На Макара передбачають, якою буде весна: "Якщо погода ясна, то і весна буде красна", "Який Макар, такий і товар". Якщо цього дня заметіль, то й на Масляну чекай хурделицю.

2 лютого, субота — Преподобних Євфимія Великого (473), Євфимія схимника та Лаврентія затворника Печерських (ХІІІ–ХІV ст.). "Кіт шкрябає пазурами підлогу — на вітер і завірюху, дере стіну — на негоду, лежить черевом догори — на відлигу".

3 лютого, неділя — преподобного Максима-сповідника — візантійського філософа, богослова та церковного діяча (VІІ ст.). "Якщо червоний вогонь у печі — на мороз, білий — на відлигу, а якщо жар збирається у грудки — на тепло".

Зараз ви читаєте новину «На Опанаса-ломиноса чекають сильних морозів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі