середа, 25 серпня 2010 17:45

Люди прийшли на північ 780 тисяч років тому

Стародавні люди почали освоювати північні райони планети набагато давніше, ніж досі вважали. Такого висновку дійшли науковці, коли проаналізували кам"яні знаряддя, знайдені в британському містечку Ґейзбро на півночі графства Норфолк. Воно розташоване на південній межі Арктики. Донедавна вчені схилялися до думки, що предки сучасних людей заходились освоювати місця із суворим кліматом не раніш як 700 тис. років тому.

Автори нового дослідження із 2005-го по 2008 рік виявили в Ґейзбро 78 кам"яних знарядь із заточеними краями. Їх, імовірно, стародавні люди використовували для обробки м"яса та шкур. Учені датували знахідку за допомогою палеомагнітного методу, проаналізувавши залишкову намагніченість навколишньої породи. Бо магнітні полюси Землі періодично міняються місцями, і це залишає слід у мінералах, які містяться в породі. Остання така зміна полюсів сталася близько 780 тис. років тому.

Задля вищої точності досліджували також рештки тварин і рослин, виявлені поблизу знарядь. Висновок: людина прийшла на північ від 1 млн до 780 тис. років тому. Не виключають, що це сталося у відносно теплий період між двома заледеніннями, який мав тривати 980–700 тис. років тому.

Дослідники не можуть сказати, чи жили люди в Ґейзбро постійно, чи приходили туди ненадовго, аби пополювати. Поки що тут не знайшли скам"янілих кісток стародавніх представників людського роду.

Зараз ви читаєте новину «Люди прийшли на північ 780 тисяч років тому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі