середа, 16 лютого 2011 18:42

Короткомордий ведмідь харчувався м'ясом мамонтів

Найбільшого ведмедя нашого часу застрелили на Алясці 1960 року. Він важив майже 900 кг. А вимерлий короткомордий ведмідь, що водився в Південній Америці, — близько 1600 кг.

Стоячи на задніх лапах, він мав щонайменше 3,4 м зросту. Кістки цього хижака знайшли в околицях аргентинського міста Ла-Плата ще 1935 року. За дослідження знахідки взялися через десятки років. Нещодавно завершили. Здійснили їх американські вчені з університету Східного Теннесі.

Гігантський південноамериканський ведмідь, припускають вони, жив від 500 тис. до 2 млн років тому. Він харчувався переважно м'ясом мамонтів і лінивців, був чи не найбільшою й наймогутнішою твариною того часу. Палеонтолог Леопольдо Сойбельзон для прикладу приклав верхню кисть лапи ведмедя до такої ж у скелеті сучасного слона — вони майже однакового розміру.

Науковці встановили також, що хижак був самцем. За життя отримав кілька серйозних травм — імовірно, у сутичках з іншими тваринами. Теперішні нащадки короткомордого ведмедя, які населяють гори від Колумбії до Північного Чилі, значно менші за своїх вимерлих прародичів.

— У Південній Америці надлишок здобичі та брак конкуренції з боку інших хижаків зробили ведмедя королем континенту. Він пристосувався до цих умов — став меншим і всеїдним, — припускає американський палеонтолог Блейн Шуберт.

Зараз ви читаєте новину «Короткомордий ведмідь харчувався м'ясом мамонтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі