четвер, 21 лютого 2008 15:20

Якщо на Мелетія погожий день, то чекай гарного літа

25 лютого, понеділок — святого Мелетія Антіохійського (І ст.), який уславився лагідністю до пастви та непримиренністю до ворогів християнської віри. Якщо на Мелетія погожий день, то чекай гарного літа. Але морози триватимуть.

26 лютого, вівторок — преподобних Мартиніана, Зої та Фотинії (Світлани) із Кесарії Палестинської (V ст.). Відлюдникові Мартиніану двічі вдалося уникнути жіночих чар — спочатку його хотіла спокусити Зоя, а потім Фотинія. Згодом жінки покаялися. До святого Мартиніана звертаються, аби уберегтися від згубних пристрастей.

27 лютого, середа — преподобного Авксентія, який ім"ям Божим зцілював різні недуги (V ст.), та святого рівноапостольного Кирила, вчителя слов"янського (ІХ ст.). Разом із братом Мефодієм Кирило склав слов"янську азбуку та переклав слов"янською мовою Євангеліє, Псалтир, а також богослужбові книги. Гарна погода цього дня віщує сильні морози.

28 лютого, четвер — апостола Онисима, одного із 70 (І ст.). Юнаком був рабом і втік від свого хазяїна. Його схопили, кинули до в"язниці, де Онисим познайомився з апостолом Павлом і прийняв християнство. На старість став єпископом в місті Ефесі. За імператора Трояна його каменували. У народі цей угодник — покровитель овець.

29 лютого, п"ятниця — дванадцяти мучеників — Памфіла пресвітера, Валента диякона, Павла, Порфирія, Селевкія, Феодула, Самуїла, Іллі, Даниїла, Ієремії, Ісаї, що постраждали під час гонінь на християн за часів імператора Діоклітіана у 308–309 роках у місті Кесарії Палестинській. Тіла мучеників чотири дні не ховали. Але хижі звірі та птахи їх не торкнулися. Збентежені цим язичники дозволили християнам поховати мучеників. "Сніг тане раптово і вода збігає швидко — буде мокре літо".

1 березня, субота — великомученика Феодора Тирона (воїна-новобранця), що служив у римському війську і потай сповідував християнство (ІІІ ст.). За відмову принести жертву ідолам його звинуватили у підпалі язичницького храму та кинули до в"язниці. Після знущань живцем спалили на вогнищі. До великомученика Федора Тирона звертаються із молитвою про знайдення викрадених речей. У березні погода нестійка, тому кажуть "місяць березень за один день сімох жінок міняє: часом снігом сіє, часом сонцем гріє".

2 березня, неділя — святого Лева, Папи Римського (V ст.). 452 року він силою свого слова утримав ватажка гунів Аттілу від розорення Риму, а 455-го — Гензеріха, короля вандалів, від пролиття крові та спалення Вічного Міста. За благочестя та захист християнської віри святого Лева називають Великим. "Довгі бурульки під дахом — весна буде затяжною".

Зараз ви читаєте новину «Якщо на Мелетія погожий день, то чекай гарного літа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі