середа, 09 квітня 2008 07:11

9 квітня в історії

1879 — народився Андрій Лівицький, український громадсько-політичний діяч, президент Української Народної Республіки у вигнанні (1926–1954). Закінчив Колегію Павла Ґалаґана, згодом — юридичний факультет Київського університету. Зі студентських років брав участь в українському національному русі, очолював студентську громаду в Києві. Після смерті Симона Петлюри 1926-го став його наступником із титулом Голова Директорії і Головний отаман армії і флоту УНР. Із 1948-го до смерті — президент УНР у вигнанні.


1930 — у Нью-Йорку вперше публічно продемонстровано роботу відеотелефону (відеофону). Між офісами компаній "Бел Лабораторіс" і AT&T установлено зв"язок, що дозволяв співбесідникам не тільки чути, а й бачити одне одного.


1989 — у Тбілісі силами Радянської армії під командуванням генерала Лебедя жорстоко придушено мирну багатоденну демонстрацію, що проходила перед будинком уряду під антикремлівськими гаслами. Під колесами танків і від ударів саперними лопатками загинули 18 осіб (із них — 16 жінок). За два роки в цей саме день Грузія проголосила незалежність. 

Зараз ви читаєте новину «9 квітня в історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі