вівторок, 14 листопада 2017 13:50

Леонід Каденюк за місяць вивчив англійську

"Кевіне, тепер я бачу, що вона – кругла. Я вражений, як виглядає Земля з космосу. Жодна фотографія не здатна передати тієї краси Всесвіту, яку людина може побачити своїми очима", – каже український космонавт 46-річний Леонід Каденюк до командира космічного корабля Кевіна Крігела. Вони – на борту американського шатла Columbia STS-87, який 19 листопада 1997-го вийшов на орбіту Землі. У кораблі також були японець Такао Дої й американці Калпана Чавла, Стівен Лідсі й Вінстон Скотт. Політ тривав 15 діб 16 год. 35 хв. 1 с.

Леонід Каденюк народився 28 січня 1951 року в селі Клішківці Хотинського району на Буковині в сім'ї вчителів. Мав кваліфікацію льотчик-випробувач першого класу.

– У космонавти мене відібрали із 3 тисяч кандидатів, – розповідав Каденюк. – Основна проблема була в тому, що не знав англійської – у школі вчив французьку. І перед самим польотом за місяць я її опанував.

Автор: nkau.gov.ua
  Перший астронавт незалежної України Леонід Каденюк проводить досліди над рослинами на борту американського космічного корабля Columbia
Перший астронавт незалежної України Леонід Каденюк проводить досліди над рослинами на борту американського космічного корабля Columbia

Із собою Леонід Каденюк узяв три прапори України, тризуб, фотографії теоретиків космонавтики Юрія Кондратюка й Сергія Коро­льова, "Кобзар" Тараса Шевченка та його портрет, аудіокасети з піснями українських виконавців.

– Я організував вечори української пісні для космонавтів – вмикав Дмитра Гнатюка "Два кольори" й "Черемшину", Софія Ротару співала "Мій рідний край". Двічі прокидалися під гімн України. Американці стояли "струнко", – каже Каденюк.

У шатлі він вивчав дію гравітації на рослини й експериментував із власним тілом у невагомості. Розповідав: "Я ходив по стелі, спав на стіні, скручувався в позі ембріона, танцював і фіксував свої реакції на невагомість".

Леоніду Каденюку присвоїли звання Героя України. Цьогоріч його іменем назвали астероїд.

Труна Брежнєва впала в могилу

"Товарищи! Тяжелая утрата постигла нашу партию, наш народ, все передовое человечество. Сегодня мы провожаем в последний путь Леонида Ильича Брежнева. Славного сына нашей Родины, пламенного марксиста-­ленинца, выдающегося руководителя Коммунистической партии и советского государства, неутомимого борца за мир и дружбу народов", – генеральний секретар ЦК КПРС 68-річний Юрій Андропов виступає над труною свого попередника 15 листопада 1982-го. Біля Кремлівської стіни на Красній площі у Москві ховають 76-річного Леоніда Брежнєва. Він 18 років очолював СРСР.

Був родом із села Кам'янське – тепер місто на Дніпропетровщині. Закінчив Курський меліоративний технікум і Дніпродзержинський металургійний інститут. Працював інженером на заводі й очолював технікум. У 33 роки обраний секретарем Дніпропетровського обкому компартії України. Під час Другої світової війни керував політичним відділом 18-ї армії.

1964-го після усунення від влади Микити Хрущова обраний першим секретарем ЦК КПРС. Епоху правління Брежнєва у народі називали "застоєм" – через відсутність змін.

Протягом останніх шести років переніс кілька інфарктів та інсультів, клінічну смерть. Уранці 9 листопада 1982-го на державній дачі "Заріччя-6" у Леоніда Ілліча зупинилося серце. 12–15 листопада в країні тривали дні жалоби – закрили школи, дитячі садки, більшість підприємств і заводів. На похорон радянського лідера приїхали глави 32 держав.

Прощання проходило у Колонній залі Будинку спілок у Москві протягом трьох днів. Звідти труну везли на артилерійському лафеті. За ним 104 військові високих чинів несли брежнєвські нагороди. Їх було понад 200.

О 12:45 15 листопада тіло Брежнєва опустили в могилу біля Кремлівської стіни. В цей час гарматні залпи дали в 37 містах. По телевізору йшла пряма трансляція. Усі глядачі й присутні на церемонії почули глухий удар – труна з тілом генсека впала в могилу. Люди вважали, що це означає початок кінця Радянського Союзу.

Автор: ualbertalaw.typepad.com
  Корінні жителі Канади протестують проти утиску їхніх прав у новій конституції країни. Більше сотні невдоволених зібралися 16 листопада 1981 року біля будівлі парламенту в столиці Оттаві
Корінні жителі Канади протестують проти утиску їхніх прав у новій конституції країни. Більше сотні невдоволених зібралися 16 листопада 1981 року біля будівлі парламенту в столиці Оттаві

13 листопада 1805 року німець Йоганн Георг Ланер у Відні запатентував сосиски. Він переїхав із Франкфурта, де був м'ясником. Відкрив крамницю й почав продавати новий кулінарний виріб. Для приготування використовував фарш із вареної свинини та яловичини. Наповнював ним тонкі вичищені свинячі кишки. Сосиски називали "франкфуртськими" або "віденськими". У баварському містечку Гассельдорф встановили пам'ятник Ланеру, на якому написана історія сосисок.

14 листопада 1889-го репортер американської газети New York World 25-річна Неллі Блай вирушила у кругосвітню подорож. Обрала маршрут із роману Жуля Верна "Навколо світу за 80 днів". Із собою взяла одну сукню. Гроші, які дав видавець Джозеф Пулітцер, носила в сумочці на шиї під одягом. Користувалася пароплавами й залізницею. У Франції зустрілася з Жулем Верном. Повернулась у Нью-Йорк на вісім днів раніше від його літературного героя містера Фогга.

15 листопада 1943 року керівник німецької елітної військової служби SS Генріх Гіммлер видав наказ затримати всіх ромів і відправити в концтабори. У документі йшлося, що "цигани і напівцигани прирівнюються до євреїв". Відбирати представників цих народностей мали керівники SS на всіх підконт­рольних німцям територіях.

Зараз ви читаєте новину «Леонід Каденюк за місяць вивчив англійську». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі