середа, 23 листопада 2016 21:05

Гроші, за які не можна було нічого купити

Зі своїм дядьком Всеволодом Галицьким я ніколи не бачився. Проте чув про нього багато історій.

Він поступив у Москву, на французьку філологію. У Радянському Союзі факультети іноземних мов були кузнями кадрів для зовнішньої розвідки. Завербували і дядька Сєву. Офіційно він працював дипломатом.

У Народну Республіку Кампучія – теперішня Камбоджа – потрапив 1979 року. Там саме повалили одного з найжорстокіших диктаторів в історії – Пол Пота. Його партія "Червоні кхмери" знищила половину населення країни.

Пол Пот хотів побудувати суспільство без класового поділу. Зробити це вирішив не підйомом рівня життя, а знищенням усіх більш-менш заможних. Городян вигнали в села й змусили працювати на землі. Медицину, мистецтво – знищили. Дядько бачив купи одягу, які залишилися після страт.

 

Столицю Кампучії Пномпень захопили в'єтнамці. Їм набридло, що "Червоні кхмери" влаштовували масові вбивства у прикордонних селах. Під час штурму полпотівці підірвали національний банк. Гроші валялися на вулицях. Дядько Сєва підбирав їх і надсилав моїй мамі – як сувеніри.

Рієлі Камбоджійської Республіки діяли до приходу Пол Пота. Надруковані у Мюнхені – судячи з маркування на краєчках. На них – усміхнені кхмери, стародавні храми.

Рієлі Демократичної Кампучії "Червоні кхмери" надрукували перед тим, як захопити владу. Вони менші за розміром. На купюрах – партизани зі зброєю й робітники на рисових полях. Усі в чорному одязі. Вводити їх в обіг не стали – у новій країні люди мали обходитися без грошей. Так і вийшло – реальну цінність у Кампучії мали тільки рис і золото.

Дядько Сєва ще якийсь час працював у Монголії. Прислав мені звідти альбом із монетами. Помер торік у своєму рідному селі Нова Рудня під Житомиром. Катався по полю на велосипеді, як зупинилося серце. Прожив 72 роки.

Зараз ви читаєте новину «Гроші, за які не можна було нічого купити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі