Учені Інституту Циндао в Китаї виявили, що часте споживання кофеїну знижує ризик розвитку розацеа - почервоніння на шкірі обличчя.
Фахівці обстежили понад 82 тис. жінок і виявили майже 5 тис. випадків розацеа, повідомляють у JAMA Dermatology.
Якщо частіше вживати кофеїн, ризик розвитку захворювання знижувався. Ймовірність виникнення розацеа у тих, хто пив 4 або більше чашки кави в день, менша, ніж у тих, хто випивав менше однієї на місяць.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що пити, аби не хворіти - 5 напоїв для холодних днів
Дослідження показало, що споживання кофеїну з харчових продуктів, крім кави, не вплинули на зупинення розвитку розацеа.
В.о. міністра охорони здоровя України Уляна Супрун радить, аби отримати позитивний ефект від кави, слідкувати за кількістю та часом її споживання. Кожна людина має власну чутливість до кофеїну - хтось його знешкоджує швидко, і на них "кава не діє", а хтось - дуже повільно.
Коментарі