середа, 23 травня 2018 10:32

Супрун порадила, як правильно пити каву

  Супрун розповіла, як як покращити ефект від вживання кави. Фото: buro247.ua
Супрун розповіла, як як покращити ефект від вживання кави. Фото: buro247.ua

В.о. міністра охорони здоровя України Уляна Супрун радить, аби отримати позитивний ефект від кави, варто слідкувати за кількістю та часом її споживання.

"Втім, додавання до кави великої кількості вершків та цукру збільшує калорійність та жирність напою, що зменшує його користь в рази", - розповідає міністр у своїй сторінці Facebook.

Кожна людина має власну чутливість до кофеїну - хтось його знешкоджує швидко, і на них "кава не діє", а хтось - дуже повільно. Крім цього, є генетична схильність відчувати тривожність через споживання кофеїну. У деяких людей від кави може боліти шлунок, а затяті кавомани розвинули нечутливість до дії кофеїну.

Не варто пити каву взагалі, або не перебільшувати дозу понад 1-2 чашки на день, якщо після неї відчутно пришвидшується серцебиття, пітніють долоні, виникає біль у шлунку чи печінці, погіршується сон та виникає відчуття тривожності. Такі ж симптоми можуть спостерігатися в будь-кого у разі надмірного споживання кави.

Якщо припинити пити каву, можна відчувати головний біль

Вагітним жінкам, літнім людям та особам з гіпертонією, проблемами шлунково-кишкового тракту та порушеннями сну, в стані сильного стресу слід також обмежити вживання кави.

Якщо ви припинили пити каву, то можете відчувати головний біль, втому та стати дратівливими. Так відбувається тому, що мозок надто звик до кави, і став схильним більше до гальмування, ніж до збудження.

Кофеїн діє як стимулятор нервової системи. Він блокує аденозинові рецептори, які гальмують збудження в міру того, як ми стомлюємось.

"Якщо потрібно працювати всю ніч, спробуйте випити кави й одразу подрімати 15-20 хвилин. Відпочинок зменшить кількість аденозинових рецепторів в мозку, і каві буде простіше вас збадьорити, не завдавши шкоди", - додає Уляна Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Куркума, апельсини, тонік: незвичайні рецепти ранкової кави

Словацькі вчені створили безбарвну каву. Вона не залишає слідів на одязі та зубах. Прозорий напій нагадує воду. Але він містить кофеїн і справжні зерна арабіки. Комплект з двох пляшок безбарвної кави коштує 5,99 фунтів стерлінгів.

Зараз ви читаєте новину «Супрун порадила, як правильно пити каву». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі