середа, 06 травня 2020 09:31

Випробували унікальний медичний прилад

Випробували унікальний медичний прилад
Сучасний апарат штучного кровообігу. Фото: vue.gov.ua

6 травня 1953 року американський хірург Джон Гіббон із Філадельфії вперше успішно застосував "штучне серце-легені" під час операції на відкритому серці.

Винаходу передували роки напруженої діяльності в області медицини. 1930 року Джон Гіббон працював асистентом у хірурга Едварда Черчилля. 3 жовтня того року до лікарів звернулася жінка, яка скаржилася на дискомфорт у грудях. Притому пацієнтка перебувала на постільному режимі після холецистектомії. Під час огляду жінка знепритомніла, а її дихання стало важким. Лікар Черчилль поставив діагноз "тромбоемболія легеневої артерії". Пацієнтку з таким діагнозом мали б прооперувати, проте на той час така операція означала смерть. Так і сталося.

Після фатальної операції Джон довго обдумував те, що сталося. І йому спало на думку перенаправити венозну кров із розширених судин в апарат, де кров насичувалася б киснем, звільнялася б від вуглекислого газу, а потім поверталася б назад в артерії.

1931 року Джон разом із дружиною почали втілювати задуми в життя. Перші експерименти він ставив на кішках. І навіть досяг того, що кішки могли прожити після операції понад 2 години. Проте залишалися проблеми з неможливістю опрацювати великий об'єм крові, а також виникав гемоліз під час проходження крові апаратом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкрили секрет, що його використовували в роботі перші акушерки

На час Другої світової війни Гіббон залишив роботу, бо працював лікарем-волонтером на фронті.

До втілення своєї ідеї щодо створення апарату штучного кровообігу повернувся лише 1946 року.

У втіленні до нього приєдналися Томас Вотсон і ще 5 інженерів, які допомагали створювати пристрій штучного кровообігу, який міг би працювати під час операції на серці, не пошкоджувати еритроцити і не створювати повітряних бульбашок.

6 травня 1953 року Джон Гіббон уперше застосував свій апарат на практиці під час виправлення дефекту міжпередсердної перегородки. Операція на відкритому серці завершилася вдало.

Проте наступні чотири операції спричинили смерть пацієнтів після ускладнень. Тому автор апарата штучного кровообігу відмовився від проведення операцій на відкритому серці.

28 квітня 1932 року американський вірусолог Макс Тейлер оголосив про відкриття вакцини від жовтої лихоманки. За свої дослідження науковець 1951 року отримав Нобелівську премію.

Зараз ви читаєте новину «Випробували унікальний медичний прилад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі