вівторок, 04 травня 2021 22:17

Вчені виявили у випічці причину безсоння

  Випічку краще замінити на продукти, багаті клітковиною
Випічку краще замінити на продукти, багаті клітковиною

У безсоння є безліч причин-стрес, перенапруження. Але виявилося, що їжа теж може спровокувати цей стан.

Вчені Колумбійського університету встановили, що рафіновані вуглеводи здатні привести до безсоння. До таких продуктів відносяться білий хліб, випічка, солодкі пластівці на сніданок, цукру і навіть сиропи з фруктозою.

Досі невідомо достеменно, чи є швидкі вуглеводи причиною марних спроб заснути. Деякі дослідники бачать інший зв'язок між випічкою і недосипом. Вони впевнені, що загальна втома організму провокує бажання з'їсти щось вуглеводне, щоб швидко "поповнити заряд", передає Food.News.

Коли рівень цукру в крові підвищується швидко, ваше тіло реагує вивільненням інсуліну, і в результаті падіння рівня цукру в крові може привести до викиду гормонів, таких як адреналін і кортизол, які можуть заважати сну

Щоб вивчити взаємозв'язок до кінця, вчені проаналізували дані понад 50 тис. жінок в менопаузі. Вони вели щоденники харчування, щоб згодом вчені могли відстежити, чи є залежність між рафінованими вуглеводами і безсонням.

За результатами аналізу виявилося, що така залежність дійсно є. Однією з причин, яка могла б пояснити це явище, є те, що швидкі вуглеводи мають високий глікемічний індекс (ГІ). Так називають рейтингову систему для вуглеводної їжі. Значення ГІ вказують на те, як продукти впливають на рівень цукру в крові. Чим вище цей індекс, тим сильніше скачки глюкози. І навпаки, повільні вуглеводи (тобто з низьким ГІ) викликають поступове підвищення цукру.

"Коли рівень цукру в крові підвищується швидко, ваше тіло реагує вивільненням інсуліну, і в результаті падіння рівня цукру в крові може привести до викиду гормонів, таких як адреналін і кортизол, які можуть заважати сну", – пояснив автор дослідження Джеймс Гангвіш.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Денний сон омолоджує мозок - як правильно дрімати

Щоб знизити ймовірність безсоння, варто уникати перед сном вживання солодкого і випічки. Найкраще замінити ці продукти овочами або фруктами, які багаті клітковиною. За рахунок цих волокон, реакція організму на прийом їжі не супроводжується зростанням рівня цукру в крові, повідомляє HelpGuide.

Згідно з новим дослідженням Мічиганського університету, якщо їсти більше овочів та фруктів, то це може допомогти молодим людям краще спати, особливо жінкам, пише Sleep Health Journal.

Добровольці під час дослідження зізнались, що їдять менше п'яти порцій фруктів і овочів на день та мають симптоми хронічного безсоння. Понад третина з них розповіли про проблеми з засинанням або підтримкою сну не менше трьох разів на тиждень за три місяці або довше.

Дослідження показало, що жінки, які втричі збільшили у раціоні фрукти та овочі за три місяці, більш ніж удвічі частіше відчували поліпшення цих симптомів безсоння.

Зараз ви читаєте новину «Вчені виявили у випічці причину безсоння». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі