четвер, 11 лютого 2021 16:14

Вакцину Sinovac незаслужено розкритикували - інфекціоніст

Вакцину Sinovac незаслужено розкритикували - інфекціоніст
Інфекціоніст розповів про ефективність китайської вакцини. Фото: unsplash.com

Вакцину китайського виробництва Sinovac незаслужено розкритикували в Україні. Проте вона є не менш дієва, ніж американських та європейських виробників.

Про це розповів український інфекціоніст Федір Лапій у прямому ефірі із медичним експертом ЮНІСЕФ.

"Китайська вакцина теж достойна, але занадто розкритикована з різних причин. По-перше, вважають, якщо китайська, то дієва лише проти китайського штаму коронавірусу. Це не так, бо там взяли декілька вірусів із різних континентів. Крім того, її досліджували не лише в Азії, а й у Туреччині, Латинській Америці. Дискусію навколо Sinovac викликало її тестування в Бразилії, де вона показала лише 50,38 відсотка ефективності. Натомість у Pfizer - понад 90 відсотків. Причиною таких показників може бути те, що 2-гу дозу Sinovac ввели за 14 днів. Якби це зробили за місяць, то кількість антитіл була б більшою. Думаю поспішили, щоб швидше зареєструвати препарат", - пояснює інфекціоніст.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ляшко назвав недоліки вакцини Pfizer

Значною проблемою також є стереотип щодо виробників.

"Ми уже звикли, що для нас вакцина європейського виробника, яку використовують у Британії, це добре. А китайська навпаки неякісна. Але все ж таки, то теж світовий виробник", - додає Лапій.

У лютому в Україні розпочнеться масова вакцинація проти коронавірусу. Щепити цьогоріч планують близько 14,3 млн людей.

Для цього спершу доставлять 117 тис. доз американської вакцини Pfizer-Biontech, до кінця 2-го кварталу - близько 4 млн доз від шведсько-британської компанії Oxford-AstraZeneca. Додатково купуватимемо препарат у китайської корпорації Sinovac.

Зараз ви читаєте новину «Вакцину Sinovac незаслужено розкритикували - інфекціоніст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі