четвер, 04 лютого 2021 19:24

Ляшко назвав недоліки вакцини Pfizer

Ляшко назвав недоліки вакцини Pfizer
Ляшко назвав складнощі із вакциною Pfizer. Фото: unsplash.com

Одна із найпопулярніших вакцин від коронавірусу Pfizer-Biontech має найбільше складнощів щодо поставки та використання.

Проте її єдину поки що використовують в глобальній ініціативі і першою доставлять в Україну, сказав головний санітарний лікар Віктор Ляшко в інтерв'ю із медичним експертом ЮНІСЕФ Катериною Булавіновою.

"Вакцина має дуже низьку температуру зберігання, - 80 градусів. Що приносить великі складнощі для транспортування у будь-яку країну. Проте, перевозячи вакцину між містами в середині країни, достатньо +2...+8 градусів, але лише 5 днів. Ще однією проблемою є те, що другу дозу Pfizer слід ввести не пізніше зазначених строків, відповідно треба завчасно лишати вакцину для людей, що уже отримали першу або точно знати, що буде друга поставка. Тому ми чітко плануємо, що 117 тисяч ділимо на половину і десь близько 55 тисяч осіб будуть із щепленнями", - говорить Ляшко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи треба вакцинувати людей, які перехворіли на Covid-19. Ляшко дав відповідь

Крім того, щоб вакцина не зіпсувалася, бригада, яка робитиме щеплення повинна мати резервну групу.

"Якщо маємо 100 доз і відповідно 100 осіб на щеплення, то мобільна бригада перед виїздом повинна мати в резерві ще з двадцяток людей із групи ризику. Це на той випадок, якщо хтось захворів чи не дійшов на вакцинацію з інши причин, то його доза не згоріла. Із цієї п'ятниці уже розпочнеться навчання, на яких ретельніше пояснять, як усе проходитиме", - сказав Ляшко.

У лютому в Україні розпочнеться масова вакцинація проти коронавірусу. Щепити цьогоріч планують близько 14,3 млн людей. Як саме проходитиме вакцинація в Україні розбиралася Gazeta.ua.

Зараз ви читаєте новину «Ляшко назвав недоліки вакцини Pfizer». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі