четвер, 04 лютого 2021 19:02

Ляшко розповів, чи треба вакцинувати перехворілих на Covid-19

Ляшко розповів, чи треба вакцинувати перехворілих на Covid-19
Людям, які перенесли коронавірус, можна робити щеплення. Фото: unsplash.com

Із початком активного вакцинування людей від коронавірусу серед науковців точиться дискусія, чи варто вакцинувати осіб, які уже ним перехворіли. Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко вважає, що варто, але мають бути певні умови.

"Людям, які перенесли коронавірус усе рівно можна робити щеплення, якщо в інструкції виробника не вказано протележне. Наприклад, виробники Pfizer, який отримаємо першочергово, цього не забороняють. Наразі колеги із різних країн, з якими спілкуємося, а це Велика Британія, Ізраїль вакцинують абсолютно усіх. Якщо людина бажає отримати щеплення, їй його зроблять", - сказав Ляшко в інтерв'ю із медичним експертом ЮНІСЕФ Катериною Булавіновою.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від Covid-19 цьогоріч щеплять мільйони українців: що варто знати про старт вакцинації

Проте людей, які перехворіли на коронавірус, можуть посунути в черзі на вакцинацію.

"Якщо буде обмежений доступ до вакцини, наприклад стануться збої в поставці, то ми можемо відтермінувати щеплення людей, які перехворіли, на 3-6 місяців. У цей період вони і так матимуть захист від коронавірусу. Так зможемо збільшити доступність до вакцини людям, яким це необхідніше", - пояснив лікар.

Оксфордський університет і AstraZeneca планують до осені 2021 року підготувати нову вакцину проти Covid-19. З її допомогою хочуть боротися з новими штамами коронавірусу.

Зараз ви читаєте новину «Ляшко розповів, чи треба вакцинувати перехворілих на Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі