середа, 20 липня 2016 22:52

Укус змії небезпечно припалювати або відсмоктувати з нього отруту

Укус змії небезпечно припалювати або відсмоктувати з нього отруту
Фото: meduniver.com

Будь-яку незнайому змію краще вважати ядовитою. Це дасть можливість наперед перестрахуватися. В Україні отруйна лише гадюка. Її кидок, укус і повернення у вихідне положення тривають мен­ше 0,01 с. Помирають від укусу, лише якщо не надати людині медичну допомогу.

"Коли вкусила змія не треба панікувати, — каже столичний терапевт Марія Крашук. — Від хвилювання прискорюється серцевий ритм, і отрута швидше проникає в кров. Єдиний спосіб вивести отруту з організму це ввести сироватку "Антигадюка". Такі є в медпунктах".

Через 6—12 днів людина одужує. Якщо такої можливості немає, то слід вичавити отруту протягом 10 хвилин після укусу. Потрібно зібрати шкіру навколо ранки в складку і стиснути до появи крапельок крові. Якщо тіло потерпілого стало набрякати, у цьому немає сенсу — отрута всмокталася в тканини.

Зміїний укус виглядає, як дві точкові ранки — слід від зубів. З них не йде кров. Може бути ледь помітний, але місце навколо нього опухає. Вище ранок тіло набрякає й червоніє. Рука чи нога стає гаряча.

"Найнебезпечніші — укуси біля голови чи шиї. Може статися інсульт. Що ближче рана до голови, то швидше потрібна допомога, бо отрута викликає крововиливи".

Укушеній людині не можна ходити або си­діти. Тільки лежати. Вражену ногу можна примотати до здорової, щоб не рухалася. Якщо гадюка ж ухопила за руку, її необхідно зігнути в лікті і перев'язати, щоб не рухалася. Також треба одразу зняти каблучки й браслети.

Читайте також: Розповсюджений бур'ян, який залишає на шкірі величезні рубці на все життя

"Не варто відсмоктувати отруту й припалювати рану, — продовжує. — Так можна занести інфекцію. Але якщо немає іншого виходу, відсмоктувати треба різко й одразу спльовувати. Потім рот і рану обробити розчином марганцівки, одеколоном чи горілкою. Не можна накладати джгут. Від цього отрута швидше потрапить у глибокі вени. Також заборонено пити алкоголь — він пришвидшує її всмоктування. Дорогою до лікарні можна прийняти ліки від алергії".

У медзакладі ставлять на кілька днів крапельницю. Треба пити багато води, щоб з організму виходили токсини.

Зараз ви читаєте новину «Укус змії небезпечно припалювати або відсмоктувати з нього отруту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі