вівторок, 14 грудня 2021 12:18

У МОЗ пояснили, як зробити додаткове Covid-щеплення

У МОЗ пояснили, як зробити додаткове Covid-щеплення
Для третьої дози краще використовувати мРНК вакцини. Фото: pixabay.com

Українці з імунодефіцитом зможуть зробити бустерну дозу Covid-вакцини незалежно від того, яким препаратом їх щеплювали раніше.

Зробити третє щеплення можна через 28-90 днів після другого, заявив 14 грудня головний державний санлікар Ігор Кузін на брифінгу.

"Так імунна система зазначених категорій громадян буде захищенішою від коронавірусу. По додаткове щеплення необхідно звернутися до сімейного або профільного лікаря", - сказав він.

Лікар має видати направлення довільної форми на додаткове щеплення. Зробити його можна буде в найближчому пункті вакцинації.

Водночас дія Covid-сертифікату після третьої дози не буде продовжуватися. Документ буде чинним 365 днів з моменту введення другого щеплення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ВООЗ визначили, кому варто робити бустерне Covid-щеплення

Третє щеплення зможуть зробити імунокомпроментовані особи:

- пацієнти з ВІЛ/СНІД;
- хворі на рак;
- пацієнти з трансплантованими органами;
- хто вживає певні імуносупресивні препарати;
- хто має спадкові захворювання, які впливають на імунну систему.

Для третьої дози краще використовувати мРНК вакцини Рfizer і Moderna.

Фармкомпанії Pfizer і BioNTech заявили, що три дози їхньої вакцини забезпечують високий рівень захисту від нового штаму коронавірусу. Сироватка, взята в пацієнтів через місяць після того, як вони щепилися бустерною дозою, здатна нейтралізувати Omicron на рівні, який спостерігається після двох доз. Ідеться про протидію спайковому білку "дикого" типу коронавірусу.

Зараз ви читаєте новину «У МОЗ пояснили, як зробити додаткове Covid-щеплення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі