середа, 17 серпня 2016 17:59

Топ-10 здобутків української медицини за 25 років незалежності
10

Українська медицина за роки незалежності країни має чимало здобутків. Gazeta.ua підготувала 10 найцікавіших та найкорисніших досягнень у лікувальній сфері.

Антибіотик батумін
Вчені з Інституту мікробіології і вірусології НАН України створили новий антибіотик, що вбиває стійкі штами стафілококової і госпітальної інфекції. Дослідження тривало 30 років. За хімічним складом препарат не має аналогів. Батумін діє на всі види стафілококів, навіть ті, що не вбивалися іншими препаратами. Після успішного завершення розробки препарат продали у Бельгію. Там почали масове виробництво.

 

Шов-блискавка
Винахід полтавчанина Віталія Запеки дозволяє не знімати шви перед наступною операцією і не накладати знову. Цю проблему вирішує пластикова блискавка. Ні гною, ні шрамів, ні голок, ні перев'язок, ні швів. Блискавка клеїться до тіла, як клейка перфорована плівка-пластир. Біля кріплення шкіра може дихати. Не артеріальну кровотечу шов-змійка зупиняє за секунди. Накласти шов може навіть сам постраждалий. А хірург, розстебнувши його і зробивши операцію, просто застібне.
Розробку шва інженер почав ще з 1992 року - після того, як хірург накладав йому шов на живіт без анестезії. Експериментуючи, придумав шість видів блискавок: для планових операцій, позапланових, з дренажем чи без. Патент отримав ще 2002-го, проте винаходом зацікавилися лише в 2006-му. Українські банки відмовлялися давати кредит на клінічні випробування з довгостроковим поверненням коштів. Віталій звернувся за кордон - революційною ідеєю зацікавилося 24 країни.

 

Електрозварювання ран
У 2008 році хірурги Національного медичного університету винайшли новий спосіб загоювання ран - методом електрозварювання. Ідея належить Борису Патону, винахід довершив професор Михайло Захараш. Раніше післяопераційні рани зашивали. Метод електрозварювання не потребує ниток, позбавляє кровотеч, майже не лишає рубців і скорочує операцію більше як на годину.

 

Операція на серці без розрізу
У 2012 році фахівці Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Амосова вперше в Україні виконали операцію з протезування аортального клапана без розрізу грудної клітки.

 

Рідкий струменевий скальпель
Вчені Аерокосмічного інституту та Авіаційного університету у 2014 році створили рідкий струменевий скальпель. Він практично не пошкоджує судинну систему під час операцій. Розроблений спеціально для операцій на внутрішніх органах: шлунку, печінці. Високий тиск під час роботи апарату дозволяє видаляти злоякісні пухлини з мінімальною крововтратою. Скальпель не має аналогів і є інструментом багаторазового використання.

 

Екзоскелет
Український студент Антон Головаченко в 2013 році виграв "золото" на міжнародних змаганнях молодих вчених. Здобув перемогу завдяки своєму роботизованому "костюму супермена". Такий екзоскелет збільшує фізичну силу людини за допомогою керованої механіки. Пристрій може допомогти людям з обмеженими можливостями.

 

Годинник-глюкометр для діабетиків
Вчений із Закарпаття Петро Бобонич винайшов глюкометр у вигляді наручного годинника.
У 2002 році на цукровий діабет захворіла його дружина. Створив для неї апарат, який дозволяє дізнаватися рівень цукру в крові без проколювання шкіри.
Завбільшки як мобільний телефон. Складається із пластмасової кліпси зі світлоприймачами і діодами, які підключені до мультиметру - приладу для електронних вимірювань. Кліпса кріпиться до вуха чи пальця. Через кровоносні судини проходить інфрачервоний промінь від світлодіода до фотоприймача й подає відомості про рівень глюкози на монітор апарата.

 

Діагностування раку за слиною
Доктор медичних наук Євген Суслов навчився виявляти рак у пацієнта за аналізом слини.
Спосіб дешевий, ефективний, безпечний і безболісний. Результат можна дізнатися за кілька годин. Департамент інтелектуальної власності назвав новий метод діагностики одним із 10 найкращих винаходів України. Однак патенту лікар досі не отримав. Хоч вважає, що дешевий спосіб на ранніх стадіях здатний врятувати мільйони життів.

 

Цукерки для схуднення
Фахівці Луганського національного університету створили цукерки "Енергія спорту, імпульс і драйв", які підвищують працездатність спортсменів.
До їх складу входить курага, шоколад, родзинки, волоські горіхи, вітаміни, лікувальні трави і секретна добавка. Яка саме - вчені не зізнаються. Цукерки без хімікатів і цукру. Кілограм таких коштує 56 грн. Купити їх можна у спеціалізованих магазинах Києва.

 

Відновлення кісток
Фахівці клініки Іlaya відновлюють кістки кінцівок (плеча, передпліччя, стегна, гомілки та стопи) бійцям АТО.
Це альтернатива ампутації та протезуванню. Використовують клітинні технології. Беруть клітинно-тканинний матеріал пацієнта і стимулюють відновлення кісткової тканини.

 

Зараз ви читаєте новину «Топ-10 здобутків української медицини за 25 років незалежності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі