вівторок, 02 лютого 2021 16:12

Тим, хто перехворів, потрібна менша доза Covid-вакцини - ЗМІ

Тим, хто перехворів, потрібна менша доза Covid-вакцини - ЗМІ
Побічні дії після вакцинації цілком очікувані. Фото: pixabay.com

Люди, які вже перехворіли на Covid-19, частіше скаржаться на слабкість, головний біль, високу температуру та болі у кінцівках навіть після 1-ї дози Covid-вакцини.

У колишніх пацієнтів також спостерігаються й вищі рівні антитіл. Тому вчені допускають, що особам, які перенесли інфекцію, вистачить одноразового щеплення, пише New York Times.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали вражаючий наслідок коронавірусу, який видно не одразу

"Думаю, 1 уколу буде достатньо. Це позбавить людей від непотрібного болю після отримання 2-ї дози і вивільнить додаткові ліки для інших", - каже вірусолог Медичної школи Ікана в Mount Sinai Флоріан Краммер, який виступив автором нового дослідження.

Інші ж науковці більш обережні в судженнях. Директор Інституту імунології в Університеті Пенсильванії Джон Веррі вважає, що перш ніж просувати будь-які зміни в політиці вакцинації, варто отримати підтвердження, що антитіла після однієї дози здатні зупинити розмноження вірусу.

"Те, що антитіла чіпляються до частин вірусу, не означає, що він захистить вас від зараження", - сказав Веррі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні немає підготовки до вакцинації - інфекціоністка

Поява побічних ефектів свідчить про здатність імунної системи реагувати на інфекцію. Вакцини Pfizer і Moderna провокують особливо сильні реакції. Більшість учасників випробувань цих препаратів скаржилися на біль в місці уколу, а більше половини добровольців говорили про відчуття слабкості та головний біль.

У тому, що люди, які перенесли Covid-19, переживають більш інтенсивну імунну реакцію на щеплення, немає нічого дивного. Вакцини містять частинки генетичного матеріалу, який змушує тіло виділяти білки з шипів коронавірусу. Люди, які вже були заражені, мають імунні клітини, здатні розпізнати інфекцію. Тож коли вірусні білки з'являються в тілі знову після вакцинації, ці імунні клітини починають їх атакувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, як сформувати імунітет до мутацій Covid-19

Українці до літа отримають колективний імунітет від Covid-19. Восени можливі невеликі спалахи захворювання. Колективний імунітет замінить щеплення, але він дається "великою кров'ю".

Зараз ви читаєте новину «Тим, хто перехворів, потрібна менша доза Covid-вакцини - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі