середа, 28 серпня 2019 09:47

Супрун повідомила про першу жертву електронних сигарет

Супрун повідомила про першу жертву електронних сигарет
Імовірно, що від електронних сигарет у людей розвиваються небезпечні хвороби. Фото:glavcom.ua

У штаті Іллінойс, США, вперше від важкої легеневої хвороби померла людина, яка курила електронні сигарети чи вейпи.

У померлого розвинулась респіраторна хвороба, пов'язана з електронними носіями, написала в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун на сторінці у Facebook.

"CDC повідомило, що зафіксували близько 193 схожих випадків такого захворювання у 22 штатах протягом 2 місяців (з кінця червня до кінця серпня). Наразі триває розслідування причин усіх випадків. Що саме спричинило хворобу, зараз невідомо. Але її виникнення безпосередньо пов'язують із використанням електронних девайсів і речовин, які через них курять. Усі люди, у яких були зафіксовані симптоми, повідомили про регулярне або нещодавнє використання таких пристроїв" - зауважує Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лікарі попереджають про небезпеку електронних сигарет

За її словами, у хворих був кашель, задишка та втома, іноді блювота і діарея. Було й кілька важких випадків, де спостерігалось пошкодження легенів. Поки не довели, що ці симптоми інфекційні. Також незрозуміло, чи випадки цієї хвороби мають одну причину, чи є різними захворюваннями з подібними ознаками. Уляна Супрун попереджає, що поки докази збирають, нічого конкретного сказати не можна.

"Сьогодні ринок альтернативних сигарет — вейпів, електронних сигарет і різних пристроїв із начебто безпечними технологіями, такі як heat-not-burn або "нагрівання-не-горіння", постійно зростає. Їхні виробники запевняють, що ці технології безпечніші за звичайне куріння. Але це не так. Якісних незалежних досліджень, які б підтримували це твердження, наразі немає.

Пам'ятайте, безпечних сигарет не існує" - запевняє Супрун.

Впровадити визначення електронних сигарет законодавчо пропонує Міністерство охорони здоров'я. Нововведення мають також регулювати вміст компонентів, наприклад, ароматизаторів та обмежити продаж тютюну. Завдяки цьому наше законодавство стане ближчим до європейських стандартів, а здоров'я українців вдасться зберегти.

Відповідний законопроект вже пройшов громадське обговорення, наразі експерти опрацьовують пропозиції.

Проблему тютюнопаління вже не перший рік активно обговорюють у всіх країнах світу. ВООЗ понад 20 років закликає уряди країн боротися з тютюновою промисловістю, яка щорічно губить десятки тисяч курців.

Зараз ви читаєте новину «Супрун повідомила про першу жертву електронних сигарет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі