четвер, 27 грудня 2018 11:42

Що таке домашні пологи під наглядом лікаря і чи безпечні вони

Автор: Bigmir
  Собівартість подібних пологів мізерна. Тому що тут нічого додаткового не потрібно, - Дмитро Говсєєв
Собівартість подібних пологів мізерна. Тому що тут нічого додаткового не потрібно, - Дмитро Говсєєв

Домашні пологи - це не додаткова послуга. Це звичайні пологи. Жінка просто повинна прийти до пологового, заповнити анкету на те, що хоче домашні пологи і пояснити, чому вона цього хоче. Така програма називається домашні пологи під захистом пологового будинку. Розповів головний лікар столичного пологового будинку №5 Дмитро Говсєєв у інтерв'ю OBOZREVATEL.

"Ми більше 20 років спостерігали, що відбувалося у Києві з пологами. Боролися, відшукували тих домашніх акушерок, тоді їх ніхто ще не карав. Намагалися представити їх безграмотними, нехорошими", - розповідає лікар.

Вивчаючи статистику у світі, раптом виявили, що, наприклад, у Нідерландах, за даними кількох років, кількість домашніх пологів склала 20%.

"Ми задумалися, чому жінки хочуть народжувати вдома? Є ризик, адже ми не можемо дозволити собі поставити під кожним будинком породіллі "швидку", розгорнути операційну в лікарні про всяк випадок, якщо щось піде не так, і доставити її до пологового будинку. Це занадто дороге задоволення. І тоді ми вирішили, якщо "мафію" можна побороти, то її потрібно очолити".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінки, які змогли народити дитину після 50 років

Лікарі стали ініціаторами і запросили всіх цих духовних акушерок на розмову. Ті, які приходили, пройшли підготовку, здали іспит і тепер працюють у штаті пологового будинку.

"Сучасні протоколи з ведення пологів не завжди відповідають тому, як хоче народжувати жінка. А жінка хоче народжувати у ванній або в певній позі, або просто хоче народжувати у місці, яке не нагадує їй лікарню. І ми пішли на цю програму", - ділиться Дмитро Говсєєв.

У лікарні вже організували 4 палати, які більше нагадують квартиру. Це гідромасажна ванна, драбинки, кульки. Там немає крісел, немає інструментів або дихальних апаратів. Вони перебувають окремо. З жінкою є лише близькі, акушерка і лікар, який з'являється у потрібний момент.

"З протоколом такі пологи не збігаються. І багато наших докторів досі не сприйняли це для себе. Але вони вчаться приймати домашні пологи. Не можна сказати, що на домашні пологи стоїть черга. Але на 200 прийнятих за цей час домашніх пологів лише 2% кесаревих розтинів. Тоді як у різних пологових будинках показник цієї операції досягає 30%", - зауважує лікар.

Домашні пологи - це не додаткова послуга, вона нічого не коштує. Це звичайні пологи. Потрібно прийти і сказати, що ми хочемо домашні пологи. Майбутні мами заповнюють анкету, пояснюють, чому вони так хочуть.

Собівартість подібних пологів мізерна. Тому що тут нічого додаткового не потрібно. Не треба знеболюючих, бо немає болю. Застосовувати медикаменти не потрібно, тому що це природні пологи. Вода, масаж, спілкування – те, чого немає при звичайних пологах у лікарні.

Існує 3 рівні пологів. Перший – домашні пологи, на другому рівні – пологи у стаціонарі, третій рівень – екстрагенетальной патології.

"У себе в лікарні ми зробили 3 рівня відразу. Буває, жінка починає народжувати за програмою домашніх пологів, але у процесі може перейти на інший рівень. І їй не потрібно викликати "швидку", їхати кудись під загрозою життя. Усе тут знаходиться на місці", - підсумував лікар.

В.о. глави МОЗ України Уляна Супрун дала кілька порад, як харчуватися вагітним.

Зараз ви читаєте новину «Що таке домашні пологи під наглядом лікаря і чи безпечні вони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі