неділя, 25 червня 2023 02:20

Що робити при сонячних опіках: корисні поради

Що робити при сонячних опіках: корисні поради
Сонячні опіки можуть бути дуже шкідливими. Фото: freepik.com

Влітку підхопити сонячні опіки можна часто, навіть у прохолодні й похмурі дні.

Це доволі небезпечно, адже багаторазові опіки можуть значно підвищити ризик розвитку раку шкіри. Тому, відпочиваючи на сонці або працюючи на городі, потрібно бути обережними. Якщо, все ж, отримали сонячні опіки, видання Womans World наводить кілька способів, що допоможуть прискорити процес загоєння і позбутися болю.

Способи лікування сонячних опіків залежать від ступеня їх тяжкості. Так, опік другого ступеня менше піддається лікуванню домашніми засобами і вимагає негайного звернення до лікаря. А легке почервоніння доволі легко лікується в домашніх умовах.

Допоможе алое вера

Поширеним та ефективним засобом для швидкого лікування сонячних опіків у домашніх умовах є алое вера. Це рослина, схожа на кактус, яка росте в спекотному й сухому кліматі. Під зовнішньою шкіркою рослини алое міститься заспокійлива гелеподібна речовина. Вона не лікує сонячні опіки, але забезпечує миттєве полегшення болю, жару й подразнення шкіри. Гель алое також зменшує запалення, набряклість і припухлість, які можуть бути в разі сонячного опіку, та прискорює процес регенерації клітин шкіри.

Потрібно пити воду

Воду важливо пити як під час перебування на сонці, особливо в дуже спекотні дні, так і під час лікування сонячних опіків. Це відновлює тіло та пом'якшує деякі наслідки перебування на сонці, наприклад, перегрівання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Провокують появу сивини: яка їжа впливає на колір волосся

Прохолодна ванна чи душ

Кровоносні судини під поверхнею шкіри реагують на навколишнє середовище. Так, під дією високих температур, зокрема, гарячого душу, вони стають ширшими. Це означає, що більше крові притікає до поверхні шкіри. Тому людина відчуває сонячний опік набагато болісніше. А холодний душ і ванна, хоча й не допоможуть вилікувати сонячний опік, принесуть тимчасове полегшення.

Зволоження шкіри

Після прохолодного душу або ванної варто скористатися зволожувальним кремом. Найкраще підійде крем з алое вера або іншим заспокійливим інгредієнтом, наприклад, соєю. Перш ніж повністю висушити шкіру, акуратно нанесіть зволожувальний крем на ділянки із сонячними опіками. Це затримає воду близько до шкіри, дозволяючи їй зволожуватися та пом'якшуючи найгірші побічні ефекти від сонячного опіку.

Протизапальні засоби

Допомогти зменшити біль можуть безрецептурні протизапальні препарати, наприклад, ібупрофен або ацетамінофен. Це заспокійливі засоби, які можуть допомогти зменшити біль, пов'язаний із симптомами сонячного опіку. Коли шкіра поглинає занадто багато ультрафіолетового світла, воно вбиває клітини, викликаючи імунну відповідь у шкірі. Через мертві клітини, збільшення кровотоку та імунної відповіді на умови навколишнього середовища шкіра запалюється. Тому можуть допомогти саме протизапальні препарати. Однак, перед їх прийманням варто проконсультуватися з лікарем.

Шкіра має дихати

Важливо, щоб шкіра була відкритою або прикритою лише трохи. Грубі або щільні матеріали можуть бути надзвичайно болісними при сонячних опіках. До того ж вони заважають процесу загоєння. Тіло, власне, створює нові здорові клітини крові, і для цього йому потрібні поживні речовини. Для ефективного створення цих клітин та допомоги в загоєнні шкіри варто відмовитися від будь-якого одягу, який обмежує і може вплинути на кровообіг.

Уникайте стресу

Сонячні опіки можуть супроводжувати побічні ефекти. Найчастіше це ‒ лущення шкіри та пухирі. Вони не дуже шкідливі і згодом минають самі собою. Але, коли справа доходить до сонячних пухирів, зробіть усе можливе, щоб дати їм спокій. Розкриття цих пухирів може бути болісним і може зробити тіло вразливішим для інфекцій.

Захистіть шкіру в майбутньому

Із часом вплив сонця і шкода, що завдається ним, можуть посилюватися і мати серйозні та довгострокові наслідки для здоров'я. Не виключають й раку шкіри. Тому важливо захищати шкіру від подальшого ушкодження щоразу, коли виходите на вулицю. Дерматологи рекомендують щоденно використовувати сонцезахисний зволожувальний крем з високим SPF. Або ж носити одяг, який захищає від ультрафіолетових променів. Ефективними можуть бути капелюхи й парасольки.

Запах тіла кожної людини ‒ унікальний, як відбиток пальця. Але коли запах змінюється раптово, це може бути ознакою захворювання. Експерти кажуть, що ігнорувати новий запах дуже небезпечно.

Більшість причин зміни запаху тіла людини досить нешкідливі, але є й такі, які потребують уважного ставлення та звернення до лікаря.

Зараз ви читаєте новину «Що робити при сонячних опіках: корисні поради». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі