неділя, 27 жовтня 2024 15:59

Скільки гарбуза можна з'їсти за день: назвали користь і шкоду сезонного овоча

Скільки гарбуза можна з'їсти за день: назвали користь і шкоду сезонного овоча
Назвали користь та шкоду гарбуза Фото: pinterest

Гарбуз є продуктом із низькою калорійністю, але має високий глікемічний індекс.

Лікарі кажуть, важливо його їсти в помірних кількостях. Але зовсім відмовлятися від цього овочу не слід, передає Gazeta.ua.

Скільки за добу можна з'їсти гарбуза

Дорослим за добу можна з'їдати приблизно 200-300 г гарбуза, дітям можна не більше 100 г.

Дуже обережно вживати цей овоч потрібно тим, у кого діагностовано цукровий діабет, гастрит, низька кислотність шлунка.

У зв'язку з тим, що гарбуз може стимулювати моторику шлунка, його не варто їсти під час загострення захворювань шлунково-кишкового тракту, виразки та панкреатиту.

Якщо їсти у помірних кількостях, то він добре впливає на стан шлунково-кишкового тракту, показаний при гастритах, виразковій хворобі.

Гарбуз і гастрит — це сумісні поняття. Але, незважаючи на це, при включенні овочу в меню потрібно знати міру. Можна їсти гарбуз при гастриті з підвищеною кислотністю, так як вона здатна нейтралізувати дію соляної кислоти. Страви з овочів здатні мінімізувати ризики розвитку загострення і значно полегшити стан пацієнта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стане улюбленою закускою сезону: як запекти гарбуз з сиром та спеціями

При гастриті зі зниженою кислотністю страви з гарбуза з обережністю слід включати в меню. Але при цьому повністю відмовлятися від них не варто. В конкретний період при цій формі гастриту можна чи ні їсти гарбуз вирішує тільки лікар.

Яка користь від гарбуза

Гарбуз є відмінним джерелом таких корисних вітамінів, як цинк, фосфор, каротин, вітаміни групи В, а також С і Е. Крім того, цей овоч має сечогінні властивості, він прискорює обмін речовин, підвищує якість перетравлення їжі. Найкраще їсти гарбуз у вареному або запеченому вигляді, а не в сирому. Інакше може з'явитися здуття живота і неприємні відчуття. Тому термічна обробка обов'язкова.

Користь гарбуза для жінок і чоловіків

За допомогою осіннього овоча можна прискорити метаболізм і налагодити травні процеси в організмі. Гарбуз виводить з організму токсини і шлаки.

Дієтологи переконані, що овоч необхідно включити в раціон людям з атеросклерозом, туберкульозом і подагрою. Також гарбуз зміцнює імунітет, покращує стан шкіри, має протинабряковий ефект.

Гарбуз містить калій, магній, клітковину і каротиноїди. Ці речовини нормалізують рівень холестерину.

Насіння гарбуза вважається хорошим протигельмінтним засобом, лікують вугровий висип і лупу, можуть регулювати виділення шкірного сала.

Користь гарбуза для вагітних обумовлена її властивостями знижувати блювотний рефлекс.

Запечений гарбуз зі спеціями — це смачно, корисно і низькокалорійно. А ще його легко приготувати та трансформувати під свої вподобання.

Гарбуз, запечений у духовці, простий і універсальний рецепт. Підійде і для окремої закуски, і для гарніру до м'яса. Радимо подавати скибки гарбуза зі спеціями з грецьким йогуртом чи сметанно-часниковим соусом.

Зараз ви читаєте новину «Скільки гарбуза можна з'їсти за день: назвали користь і шкоду сезонного овоча». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі