неділя, 17 березня 2024 01:50

Скільки працює мозок після зупинки серця. Науковці здивували новим дослідженням

Скільки працює мозок після зупинки серця. Науковці здивували новим дослідженням
Людський мозок - впертий орган і бореться за кожну хвилину життя Фото: firtka

Під час зупинки серця у великій небезпеці опиняються всі органи, для яких робота мозку життєво необхідна. Але процеси, що відбуваються в мозку в цей момент, залишалися здебільшого загадкою для світу науки.

Дослідники з Медичної школи Гроссмана при Нью-Йоркському університеті нещодавно вивчили це питання. Їхні результати ламають рамки витривалості, в які ми заганяли мозок десятиліттями, пише ScienceAlert.

Як виявилось, людський мозок - це впертий і підготовлений боєць, який бореться за кожну хвилину існування до останнього.

Лікарі довгий час вважали, що мозок починає зазнавати незворотних ушкоджень приблизно за 10 хвилин після того, як серце перестає постачати йому кисень. Однак нове дослідження дає змогу глибше зрозуміти, що ж насправді відбувається в ці критичні моменти.

Дослідницька група вивчила досвід пацієнтів зі США та Великої Британії, яким було проведено серцево-легеневу реанімацію (СЛР). Це люди, у яких з тих чи інших причин зупинилося серце і яким потрібна була негайна медична допомога для його відновлення.

Дослідники використовували електроенцефалограму (ЕЕГ) - прилад для вимірювання активності мозку, і перевіряли рівень кисню в мозку під час проведення серцево-легеневої реанімації. Це дало змогу отримати уявлення про те, що відбувається в мозку людини, яка перебуває на межі життя і смерті.

З 567 пацієнтів, які брали участь у дослідженні, у 213 серце почало битися знову. Тільки 53 з залишилися настільки здоровими, щоб покинути лікарню, і тільки 28 змогли дати інтерв'ю.

Хоча ніхто не зміг пригадати конкретні образи або звуки, деякі пацієнти пригадали реальні події, що відбувалися під час реанімації, наприклад, відчуття стиснення грудної клітини або голосу медичного персоналу, який перебував поруч.

По-справжньому революційними є дані ЕЕГ. Незважаючи на те, що їхні серця не функціонували належно, 40% пацієнтів, які вижили, демонстрували нормальну або близьку до нормальної активність мозку навіть через годину після проведення серцево-легеневої реанімації. Це дає змогу припустити, що після зупинки серця мозок може продовжувати працювати в певному режимі набагато довше, ніж вважалося раніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотири продукти, які знижують інтелектуальні здібності

Отримані результати ставлять під сумнів наші сучасні уявлення про те, як функціонує мозок за нестачі кисню. Вони натякають на стійкість мозку і його здатність продовжувати роботу в екстремальних умовах. Крім того, розуміння того, що мозок може продовжувати обробляти інформацію під час серцево-легеневої реанімації, може пролити світло на те, як працює нервова система. Особливо в умовах її можливого відключення.

Незважаючи на те, що нам ще належить зібрати воєдино мозаїку того, що саме відбувається в нашому мозку в різних ситуаціях, близьких до смерті, дане дослідження дає цінні відомості, детально вивчивши одну з них. Воно не тільки поглиблює наше розуміння стійкості мозку до зовнішніх впливів. Воно має потенційні наслідки для медичних процедур і догляду за пацієнтами в критичні моменти.

Для підтвердження і розширення отриманих результатів будуть потрібні додаткові дослідження. Але вже зараз можна з упевненістю сказати, що наш мозок може бути міцнішим, стійкішим і підготовленим до критичних ситуацій, ніж ми думали раніше.

Їжа може значно підвищити ризик виникнення інсульту. Щоб уникнути цієї проблеми, потрібно виключити з раціону продукти, що підвищують кров'яний тиск. Особливо, якщо людина схильна до ризику інсульту.

Високий кров'яний тиск і підвищений рівень холестерину є найбільшими факторами ризику інсульту та інфаркту. Кількість солі в раціоні особливо важлива в певних станів здоров'я та захворювань. Це відноситься і до інсульту - небезпечного для життя невідкладного стану, що виникає при припиненні кровопостачання частини мозку.

Зараз ви читаєте новину «Скільки працює мозок після зупинки серця. Науковці здивували новим дослідженням». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі