понеділок, 28 жовтня 2024 20:18

Шість овочів, які здатні контролювати рівень цукру в крові

Шість овочів, які здатні контролювати рівень цукру в крові
Овочі наповнені антиоксидантами та клітковиною, яка сприяє ситості та стабілізує рівень цукру в кровіФото: pinterest

Одним із найкращих джерел антиоксидантів є овочі, які легко знайти на ринку або виростити вдома.

Вони здатні зміцнювати імунітет, захищати клітини організму від пошкоджень та запобігати розвитку багатьох хвороб.

Овочі - низькокалорійні, наповнені антиоксидантами та клітковиною, яка сприяє ситості та стабілізує рівень цукру в крові. Крім того, багато з них мають природний низький вміст вуглеводів, що робить їх чудовим вибором для хворих на діабет, пише EatingWell.

Навіщо нам антиоксиданти

Протягом дня тіло виробляє вільні радикали - нестабільні молекули, що утворюються через вплив таких факторів навколишнього середовища, як забруднення та дим. Хоча повністю уникнути цих молекул фактично неможливо, їхній негативний вплив на здоров'я може бути дуже серйозним, адже вони пошкоджують наші клітини та ДНК. З часом ці пошкодження можуть призвести до хронічного запалення та збільшити ризик розвитку таких серйозних захворювань, як рак і діабет.

Вживання достатньої кількості антиоксидантів у раціоні може допомогти нейтралізувати деякі з цих вільних радикалів та зменшити їхню потенційну шкоду. Коли йдеться про лікування діабету, антиоксиданти можуть допомогти в кількох аспектах:

допомагають регулювати розщеплення глюкози;

допомагають зменшити інсулінорезистентність;

допомагають захистити судинну систему (це особливо важливо, оскільки хворі на діабет мають підвищений ризик серцевих захворювань);

допомагають зменшити запалення.

Овочі, багаті на антиоксиданти

Темна листова зелень

Капуста, шпинат, зелень і мангольд - чудовий вибір для людей з діабетом. Вона багата на вітаміни A, C і K, а також фолієву кислоту та альфа-ліпоєву кислоту - це антиоксидант, який може допомогти підвищити чутливість до інсуліну. Збільшене споживання темно-зелених листових овочів може сприяти покращенню контролю рівня цукру в крові. Крім того, темна листова зелень містить багато інших корисних поживних речовин, таких як магній і калій, які також можуть бути корисними для людей з діабетом.

Цвітна капуста

За останні роки цвітна капуста набула великої популярності. Вона багата на антиоксиданти та містить вітаміни C, бета-каротин, сульфорафан та інші корисні рослинні сполуки. Вона низькокалорійна і містить багато клітковини. Ще одна важлива причина включити цвітну капусту у свій раціон - це те, що споживання хрестоцвітих овочів, зокрема цвітної капусти, броколі та брюссельської капусти, знижує ризик розвитку діабету II типу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які овочі їсти взимку: варіанти раціону від дієтолога

Помідори

Помідори можуть бути використані в безлічі рецептів - від салатів до запіканок та інших страв. У них багато переваг для тих, хто має діабет. Помідори - це чудове джерело клітковини, вони багаті на вітаміни A і C, водночас мають низьку калорійність. Крім того, помідори містять багато лікопіну - антиоксиданту, який може покращити контроль рівня цукру в крові.

Броколі

Обов'язково включіть броколі у ваш список закупів. Цей хрестоцвітий овоч багатий на важливі поживні речовини, такі як вітаміни A, C, K, фолієва кислота, клітковина та калій. До того ж регулярне вживання броколі може знижувати рівень цукру в крові. Сульфорафан, сірковмісна сполука в броколі, активно сприяє регулюванню рівня цукру в крові та покращує чутливість до інсуліну. Крім того, броколі може допомогти запобігти пошкодженню кровоносних судин, а це є поширеним ускладненням діабету.

Баклажани

Антоціани не лише надають баклажанам фіолетовий відтінок, але й мають антиоксидантні властивості, що допомагають боротися з пошкодженням клітин в організмі. Цей фіолетовий овоч містить клітковину, яка може сприяти контролю рівня цукру в крові. Використовуйте баклажани в рагу, запікайте чи грилюйте.

Буряк

Люди з діабетом II типу мають підвищений ризик розвитку серцево-судинних захворювань, оскільки тривале підвищення рівня цукру в крові може завдати шкоди серцю та кровоносним судинам. Буряк багатий на певні нітрати - сполуки, які можуть знижувати артеріальний тиск і підтримувати загальний стан кровообігу. Крім того, буряк — гарне джерело мінералів, таких як магній і калій, які також сприяють кращому артеріальному тиску.

Восени найкраще збагатити свій раціон овочами, багатими на вітаміни. Це підвищує захисні функції організму. Чим більше вітамінів ви отримаєте, тим менший шанс застудитися чи захворіти.

Внесіть у свій осінній раціон буряк, фенхель, гарбуз, баклажан, журавлину.

Зараз ви читаєте новину «Шість овочів, які здатні контролювати рівень цукру в крові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі