пʼятниця, 09 липня 2021 01:10

Російський Covid-штам насторожив ВООЗ

Російський Covid-штам насторожив ВООЗ
Виявлений у Росії Covid-штам взяли під спостереження. Фото: Reuters

Штам коронавірусу AT.1, який виявили в Росії, внесли до списку моніторингу.

Вперше він був зафіксований у РФ в січні 2021 року, повідомляють у ВООЗ.

Всесвітня організація охорони здоров'я включає штами в список для моніторингу, коли їх мутації імовірно можуть змінювати властивості вірусу і надалі представляти загрозу, але інформації для включення їх до списку штамів, які представляють інтерес (VOI - Variants of Interest), недостатньо. На цей час у список входять 12 варіантів коронавірусу.

У список тих, що представляють інтерес, потрапляють штами, зараження якими реєструються все частіше і в нових регіонах, при цьому є прогноз або підтверджені дані про здатність їх мутацій впливати на властивості коронавірусу. Зараз до неї входять чотири штами - "Ета" (вперше зареєстрований у Великобританії і Нігерії), "Йота" (США), "Каппа" (Індія) і "Лямбда" (Перу).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії прогнозують 1 млн жертв від Covid-19

У список тих, що викликають побоювання (VOC), ВООЗ вносить найбільш небезпечні варіанти Covid-19 з першої групи, мутації яких збільшили здатність коронавірусу передаватися від людини до людини та змінили його епідеміологію, збільшили можливість зараження нових носіїв і змінили симптоматику або зробили його більш стійким до вакцин, ліків або інших заходів протидії.

Зараз побоювання ВООЗ викликають чотири штами: "Альфа" британського походження, південноафриканський варіант "Бета", вперше зареєстрований в Бразилії "Гамма" та "індійський" штам "Дельта".

Штам коронавірусу Delta може стати причиною нової хвилі пандемії в країнах від Індонезії до Росії.

У заможних країнах епідемія знижується завдяки вакцинації.

Відомо, що Delta передається впродовж 10 c. Якщо перебувати впродовж цього часу поруч із зараженим, то є висока ймовірність захворіти на Covid-19 із ризиком важкого перебігу.

Зараз ви читаєте новину «Російський Covid-штам насторожив ВООЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі