вівторок, 09 березня 2021 10:52

Проникає в серце та мозок: нові ускладнення після коронавірусу

Проникає в серце та мозок: нові ускладнення після коронавірусу
Задишка після коронавірусу проходить від сну на животі. Фото: ua.depositphotos.com

Боротьба з коронавірусом не закінчується негативним тестом з лабораторії. Потім вилазить ще чимало ускладнень. Найчастіше – задишка. Навіть після легкого перебігу хвороби.

Хоча може проникати й в серце, мозок та нирки.

Про це розповідає Олександр Стецько, терапевт із Сум.

"Відголоски хвороби можуть турбувати пацієнта навіть через п'ять років після одужання. Задишка є результатом ускладнення після COVID-19. Розвивається фіброз і сполучна тканина розростається, витісняючи здорові клітини. Легені перестають бути повітряними і ніжними. Замість того вкривається рубцями і не працюють. Це ускладнює потрапляння кисню до кровоносних судин, легені стають жорсткішими", - наголошує лікар.

Фіброз легенів не лікується, бо ці клітини не відновлюються. Але цей стан можна призупинити і неглибокий рубець може розсмоктатися.

Відновлення легенів залежить від складності ураження та віку пацієнта. Після звичайної пневмонії реабілітація в середньому триває 8-9 тижнів. За цей час організм видаляє мертві тканини і зароджує нові.

Важливо не залежуватися, не дивлячись на слабкість.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Світу загрожує четверта хвиля коронавірусу

Для пришвидшення, варто ходити пішки в зручному темпі та надувати рукави чи жилети для плавання. Але не повітряні кульки, які вимагають напруги. Від неї в ослабленому організмі можуть лопнути судини в очах.

Корисно лежати на животі, щоб перерозподілити кровообіг в задніх частин легенів, які найчастіше рубцюються.

На коронавірус дедалі частіше хворіють люди молодого віку.

Це свідчить про те, що Covid-19 "помолодшав", розповів головний лікар Львівської обласної інфекційної клінічної лікарні Сергій Федоренко.

Зараз ви читаєте новину «Проникає в серце та мозок: нові ускладнення після коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі