понеділок, 08 серпня 2016 14:02

Продукти, які допомагають та заважають засмагати

Продукти, які допомагають та заважають засмагати
Фото: zsz.pp.ua

Часто трапляється, що за кілька днів відпустки потрібно встигнути засмагнути як за тиждень. У цьому організм може сам допомогти, якщо їсти правильні продукти. Вони стимулюють вироблення меланіну, особливого пігменту, який робить шкіру золотистою. Він довше зберігає її бронзовий колір і захищає від шкідливих сонячних променів.

Морква

Особливо ефективний для засмаги морквяний сік. Вчені з Гарвардського університету рекомендують перед пляжем з'їсти салат з кількох морквин з вершками або випити склянку свіжого морквяного соку.

Абрикоси і персики

У них не тільки бета-каротин, а й вітаміни групи B, а також біофлавоноїди. Прискорюють появу засмаги, забезпечують захист від ультрафіолету, захищають від опіків. У день потрібно з'їдати приблизно 200 г абрикосів.

Виноград

Він містить багато вітамінів, які зміцнюють імунітет і сприяють захисту шкіри, виноград зберігає здоровий водний баланс.

Диня і кавун

Різні за формою і вмістом, ці баштанні однаково прискорюють появу красивої рівної засмаги. Вони захищають від ультрафіолету і нормалізують водний баланс не тільки шкіри, але і всього організму, повідомляють японські вчені.

Фахівці радять з'їдати відпочинку не менше 300 г дині щодня. І стільки ж кавуна.

Шпинат

Надзвичайно корисна рослина, яка зберігає не тільки фігуру, але і засмагу надовго.

Брокколі

Британські вчені запевняють, що така капуста захищає шкіру до і після прийняття сонячних ванн. Володіє лікуючим ефектом: зменшує почервоніння і набряки шкіри. Варто з'їдати 200 грамів відвареної або сирої брокколі до або після відвідування пляжу.

Риба та морепродукти

Корисні вітаміни і мікроелементи, а також особи речовини (наприклад, тирозин) допомагають захищати шкіру від ультрафіолету. А також відновлюють водний баланс, запобігають сухість та лущення шкіри.

Помідори

Помідори сприяють виробленню меланіну. Завдяки лікопіну вони здатні захистити шкіру. За даними вченим з університету Бостона, всього 60 г томатного соку перед виходом на пляж здатні забезпечити захист, як крем з низьким SPF-фактором.

Але в томатах є речовина терпен, яка виводиться разом з потом. Вона при цьому робить його дуже неприємним на запах. Тому людям, котрі схильні до рясного потовиділення, від помідорів на пляжі краще утриматися.

ЗАВАЖАЮТЬ ЗАСМАГАТИ

Деякі продукти здатні уповільнити процес вироблення меланіну: солоне і мариноване, смажене і копчене, алкоголь і каву, кукурудза, петрушка, какао і шоколад.

Низькокалорійні дієти перед відпусткою, порушують вироблення меланін. Тому є ризик засмагнути плямами і дуже блідо.

Читайте також: ВООЗ назвала продукти, які викликають рак

Любителям цитрусових теж не пощастило. З одного боку, в грейпфрутах і лимонах міститься вітамін С, який захищає клітини від старіння, з іншого - той же вітамін гальмує вироблення меланіну. Тому на відпочинку варто бути обережними зі смородиною та іншими кислими ягодами-фруктами.

Виняток - апельсини, в яких багато бета-кератину, а також манго.

Зараз ви читаєте новину «Продукти, які допомагають та заважають засмагати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі