середа, 03 квітня 2019 13:08

Пояснили, як правильно користуватися електронним рецептом

Пояснили, як правильно користуватися електронним рецептом
За електронним рецептом пацієнт зможе отримати препарати безкоштовно в будь-якій аптеці, яка має договір з НЗСУ. ФОТО: novynarnia.com

З 1-го квітня запустили електронні рецепти. За ними пацієнти, які підписали декларацію з лікарем, зможуть отримати медикаменти в аптеці безкоштовно.

"З цим рецептом пацієнт приходить в аптеку. Аптечна мережа звертається в центральний компонент, щоб перевірити, чи є такий рецепт і чи не погашений він уже в іншій аптеці. Якщо все добре, пацієнту видають ліки і автоматично рапортують в центральний компонент, що ліки видано і держава винна цій аптеці за нього певну суму", — пояснив прес-секретар Асоціації e-Health і член координаційної ради Міністерства охорони здоров'я України з питань впровадження електронної охорони здоров'я Андрій Заяць в інтерв'ю 24tv.

Видавати рецепт на безкоштовні ліки медики будуть виключно за реальної на те потреби. Спроби вмовити лікаря виписати препарат за винагороду відтепер стануть неможливими: увесь процес буде під контролем в НЗСУ.

"У НСЗУ, яка повинна контролювати якість і порядність виконання лікарями роботи, буде йти не тільки інформація про те, що лікар виписав рецепт. Туди будуть іти й дані про те, в рамках якої причини звернення і якого діагнозу був виписаний цей рецепт, чи спостерігався у пацієнта цей діагноз раніше, чи він раптово виник і так само раптово закінчився", — відзначив Андрій Заяць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні заборонили 6 лікарських засобів

У квітні в межах програми "Доступні ліки" починають діяти електронні рецепти. Отримати їх можна в лікаря, з яким підписано декларацію. Видаватимуть за цими рецептами препарати проти серцево-судинних захворювань, діабету II типу й бронхіальної астми.

Зараз ви читаєте новину «Пояснили, як правильно користуватися електронним рецептом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі