четвер, 10 червня 2021 13:37

Повзає під шкірою і в очах. Яким паразитом заражають комарі

Повзає під шкірою і в очах. Яким паразитом заражають комарі
Прихована форма дирофіляріозу у людини триває від одного до 12 місяців. Фото: icon0.com from Pexels

Комарі через укуси можуть заражати людину личинками паразитів - дирофіляріями. Ті здатні жити під шкірою обличчя, заповзати в очі, мошонку. Виростають до кількох сантиметрів.

Про це Gazeta.ua розповів Володимир Горобчишин, столичний ентомолог.

"Якщо вжалила оса так, це неприємно, але жало помітне одразу. Коли кусає комар, є шанс заразитися хворобою, яка проявиться лише з часом. Враховуючи наскільки погано розвинена медицина в цьому напрямі - це проблема. Комарі можуть переносити личинок нематод дирофілярій - це паразитичні черв'яки. Мешкають під шкірою в собак й переносяться комарами до людини", - сказав Горобчишин.

Комар заковтує личинку нематоди з кров'ю тварини. Та за добу мігрує до хоботка. Тоді комар кусає нову жертву і заражає її дирофіляріозом. Коли паразити досягають кількох сантиметрів у довжину - починають повзати під шкірою.

Прихована форма дирофіляріозу у людини триває від одного до 12 місяців. Основним симптомом є поява під шкірою або слизовою, хворобливого ущільнення, з почервонінням і свербінням на місці укусу. Паразит під шкірою може переміщуватися зі швидкістю до 15 мм на добу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як уберегтися від укусу комах - поради лікаря

Улюбленими місцями цих паразитів на тілі людини є очі, ноги й руки, шия, обличчя, груди, мошонка. Можуть з'явитися такі симптоми, як слабкість, пасивність, нудота, нервозність, безсоння, підвищена температура, болі в голові та в області ураження паразитом. У 50% випадків зазвичай потрапляють в органи зору. Людина скаржиться на відчуття чогось повзаючого в оці. Спостерігається почервоніння повік і очей.

"Дістати їх можна лише хірургічно. Їх виявляють зазвичай лише в одному випадку - коли ті заповзають в око. Вберегти домашніх тварин від дирофілярій можна завдяки щепленню. Для людей такого препарату не існує. Тому в місці, де комарів багато, слід користуватися репелентами, які відлякують комах", - сказав ентомолог.

Останніми роками в Україні зростає захворюваність на дирофіляріоз. Це пов'язано зі збільшенням кількості бродячих тварин, погіршенням санітарних умов, відносним потеплінням клімату й зростанням активності переносників.

"Треба боротися з комарами в містах. Починати з підвалів старих будинків, в яких вічно протікають труби та стоїть вода. В таких місцях комарі живуть цілий рік. Ось такі комарі найчастіше й переносять нематоду. Крім того, треба не лише стерилізувати собак, але й щепити від різних хвороб. Бо вони є ходячими фабриками з виробництва різних паразитів, які передаються нам", - розповів ентомолог.

У Луцьку чоловіку видалили з ока гельмінта довжиною 12 см. До медзакладу він звернувся зі скаргами на відчуття "повзання" в оці. Турбував його дискомфорт протягом останніх декількох тижнів.

Зараз ви читаєте новину «Повзає під шкірою і в очах. Яким паразитом заражають комарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі