четвер, 25 лютого 2021 14:35

Після одужання від коронавірусу ризик повторного зараження менший у 10 разів

Після одужання від коронавірусу ризик повторного зараження менший у 10 разів
В учасників з антитілами позитивні результати ПЛР-тестів були в 3 – 4% випадків протягом кожних 30 днів спостереження. Фото: pixabay

У більшості людей, які перенесли коронавірус, виробилися антитіла, які захищають їх від повторного зараження.

Як довго у них є цей захист, поки що невідомо, пише JAMA.

Кількість вироблених антитіл в крові з часом поступово знижується. Дехто хворіє вдруге, такий випадок вперше стався в серпні 2020 року. Науковці зробили нове дослідження про повторне інфікування та вивчили результати тестів на антитіла до коронавірусу понад 3 млн людей. У більшості тести робили з січня по серпень 2020 року в США, частка позитивних - 12%.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, як довго зберігається імунітет до коронавірусу

Приблизно 11% людей з антитілами до коронавірусу і 9% без них, які брали участь в дослідженні, згодом пройшли ПЛР-тести на коронавірус. Науковці аналізували результати тестів кожні 30 днів: з 1 по 90 день після тесту на антитіла і далі.

В учасників з антитілами позитивні результати ПЛР-тестів були в 3-4% випадків протягом кожних 30 днів спостереження. У людей без антитіл ПЛР-тести були позитивні все рідше з кожним тридцятиденним інтервалом. Через 90 днів РНК коронавірусу виявили у 0,3% учасників цієї групи, які пройшли тест. Це означає, що через 90 днів у людей з антитілами до коронавірусу позитивні тести були приблизно в 10 разів рідше.

Дослідники пояснюють, що кількість позитивних ПЛР-тестів протягом 90 днів поступово знижується у людей з антитілами через залишкове виділенням РНК вірусу. Після інфекції люди можуть виділяти частки вірусу протягом декількох тижнів. Чим більше часу після хвороби проходить, тим рідше це трапляється. Це дослідження підтверджує, що перенесений раніше коронавірус захищає переважну більшість людей від повторного зараження.

У Всесвітній організації охорони здоров'я - ВООЗ - попереджають про небезпеку повторного зараження штамом коронавірусу, уперше виявленим у ПАР.

Зараз ви читаєте новину «Після одужання від коронавірусу ризик повторного зараження менший у 10 разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі