середа, 28 серпня 2019 18:23

Перевірили психлікарню, де загинуло 7 осіб

Перевірили психлікарню, де загинуло 7 осіб
У процесі перевірки встановили факти, які можна оцінити як жорстоке поводження з пацієнтами Фото: yandex.ua/maps

Представники уповноваженого ВРУ з прав людини здійснили моніторинговий візит до Одеського обласного центру психічного здоров'я, де сталася пожежа, що забрала життя семи осіб.

У 28 відділеннях лікування отримують близько тисячі пацієнтів із психічними розладами. Лікарня розміщена у старих корпусах XIX-ХХ ст., які поступово ремонтуються.

У процесі перевірки встановили факти, які можна оцінити як жорстоке поводження з пацієнтами.

"У відділенні №21 чоловіки скаржилися, що одна зі змін молодшого медперсоналу не дозволяє ходити до туалету вночі, а пацієнт П., який отримав перелом ноги, перебуваючи на лікуванні і з травня фактично прикутий до ліжка, стверджував, що його за неохайність б'є по обличчю і залякує санітарка. При цьому йому не забезпечено належного догляду – з'явилися пролежні на тілі. Призначене в травматології оперативне лікування не проведене", – йдеться у повідомленні на сайті Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Моніторингова група зазначила, що після пожежі у закладі, внаслідок якої загинули пацієнти і медсестра, вживаються заходи для гарантування безпеки. Однак на вікнах досі залишаються решітки, навіть у тих палатах, які виходять у закриті двори з високими парканами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали ймовірну причину смертельної пожежі в Одеській психлікарні

"Також неприємно здивував режим обмежень і тих пацієнтів, які перебувають на лікуванні за власною згодою. Вони не можуть виходити за межі відділень, день проводять в огороджених майданчиках на лавах і гумових шинах", – зауважили у відомстві.

Крім того, у відділенні №6 заходити до їдальні дозволено лише вишикувавшись строєм по п'ятеро осіб. До власних продуктів пацієнти мають доступ виключно у встановлений час о 10:00 та о 16:00.

Осередок пожежі, яка виникла в Одеській психіатричній лікарні, знаходився у господарчому приміщенні. Причина пожежі не пов'язана із несправністю обладнання. Про це сьогодні, 10 червня, повідомив заступник директора Департаменту запобігання надзвичайним ситуаціям Руслан Буханець під час брифінгу.

Зараз ви читаєте новину «Перевірили психлікарню, де загинуло 7 осіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі