пʼятниця, 21 лютого 2020 03:25

Панікувати без паніки: чим панічна атака відрізняється від панічного розладу

Панікувати без паніки: чим панічна атака відрізняється від панічного розладу
"Панічний розлад - це страх панічної атаки. Страх, що атака повториться знову і знову", - каже Володимир Станчишин.

Панічна атака - це короткотривалий приступ, хвилин 3-5, не більше. Це природний процес, якому неможливо запобігти чи вилікувати. Але можливо навчитися з ним жити.

Каже психотерапевт, керівник Центру психічного здоров'я "Лабораторія змін" Володимир Станчишин.

25-30% людей хоч раз у житті переживали панічну атаку. Але за панівної атаки головне - не панікувати.

"Якби ми не відчували тривоги, то б вимерли. Тривога допомогла людству вижити. Поняття тривоги існує, аби розуміти, коли щось йде не так. Тривогу мають усі. А вже відсутність тривоги у людини - означає складний фізіологічний розлад.

Тривога захищає нас від небезпеки. Коли ми йдемо до переходу і бачимо, як хтось женеться на шаленій швидкості, то не стоїмо і не думаємо чи йти, чи не йти. Наше тіло автоматично відхиляє нас назад. Тривога існує на досвідомому рівні", - розповідає психотерапевт.

Симптоми, які свідчать про панічну атаку:

♦ пришвидшення серцебиття

♦ важко дихати

♦ поколювання по тілу

♦ пітливість

♦ тремор

♦ відчуття браку повітря

♦ біль чи дискомфорт в грудях

♦ відчуття дискомфорту в животі

♦ запаморочення, втрата рівноваги

♦ втрата контролю над собою

♦ відчуття оніміння в кінцівках

Панічні атаки можуть призводити до панічних розладів.

"Панічний розлад - це страх панічної атаки. Страх того, що атака відбудеться знову", - каже психолог.

Завдяки лікуванню розладів панічних атак у людини з часом стає менше. Розлад від атаки відрізняється серед іншого і тим, що він може тривати роками. І призводити до того, що людині стає небезпечним усе, і, аби убезпечити себе, людина взагалі перестає виходити з дому.

Панічний розлад веде до соціальної інвалідизації. Може супроводжуватися депресією, тривогою за здоров'я, тобто іпохондрією.

"З панічними розладами варто звертатися до працівників когнітивно-поведінкої терапії, не до психотерапевтів. Саме у КПТ-терапевтів добре прописані протоколи цього лікування", - підсумовує Станчишин.

У Львові триває другий сезон циклу лекцій про ментальне здоров'я "Психотерапія для міста". На цих публічних безкоштовних зустрічах психотерапевт Володимир Станчишин розповідає про різні аспекти психічного здоров'я. Вони відбуваються щосереди у театрі Лесі Українки до 5 квітня включно.

Зараз ви читаєте новину «Панікувати без паніки: чим панічна атака відрізняється від панічного розладу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі